close

Vinterns hetaste detaljer

Braskaminen är säsongens mysmöbel nummer ett och vill du förnya övrig inredning hemma är det förstås de hållbara valen som vinner.

Vem säger nej till att slå sig ner framför en sprakande brasa, när snöflingorna singlar ner utanför fönstret? Förutom att de flesta blir glada, lugna och harmoniska framför en eldstad, och att det har blivit en het inredningsdetalj – idag går det att hitta alltifrån supermoderna braskaminer i täljsten eller rostfritt stål till kakelugnar i vackert traditionellt kakel – så går det faktiskt att sänka uppvärmningskostnaderna litegrann också. Du kan kapa topparna i elförbrukningen de kallaste dagarna på året.

Den eldstad du väljer ska ha en effektiv förbränning och en hög verkningsgrad. För att vedeldning ska vara bra för miljön är det viktigt med en rent brännande kamin (Clean Burn-teknologin). Vid ren förbränning har kaminen ett dubbelt förbränningssystem som utnyttjar veden maximalt och genererar därmed extremt låga föroreningsnivåer. Det blir minimalt med rökutsläpp då kaminen använder energin till att producera värme istället för rök. Siffror från SINTEF (det statliga, norska testinstitutet) visar att om man eldar i en modern kamin i stället för en gammal, minskar utsläppen med upp till 90 procent samtidigt som effektiviteten ökar med 40 procent.

Fördelarna med att använda ved är att det är en förnybar resurs och vid förbränningen frigörs koldioxid som tas upp i levande skog. Den mesta veden huggs också i närheten av användaren och en kamin och skorsten kräver lite underhåll och håller i många år. Det kan också vara en trugghet vid strömavbrott.

Vilken ska man välja?

Det finns, som sagt, en rad modeller och varianter på eldstäder idag. Börja med att läsa på och fundera igenom vilket alternativ som passar dig, dina behov och dina förutsättningar bäst. Generellt delar man in eldstäder i tunga och lätta, där de lätta sällan väger mer än 350 kg och kan placeras på träbjälklag. Vill du snabbt kunna värma upp ett rum är braskaminen ett bra alternativ, men med en tung eldstad kan du täcka en stor del av uppvärmningsbehovet utan att det blir för varmt i det rum där eldstaden står.

Tulikivi Deco Jalanti 2100 V2 Grey

Keramisk eldstad, Deco Jalanti 2100 V2 Gray från Tulikivi

Det är också viktigt att tänka på vart du vill att eldstaden ska stå. Kaminer bör stå på bottenplan eftersom värmen stiger uppåt och för maximal effekt bör eldstaden stå så centralt som möjligt. Om yttertaket är brant, placera eldstaden så nära taknocken som möjligt. Glöm inte heller skorstenen. Eldstaden och skorstenen måste passa ihop storleksmässigt och konstruktionsmässigt. Man måste också kontrollera att rökkanalen är tät och godkänd. Beställ en besiktning av en sotare efter installation.

Keddy SK 2002

Spiskassett SK 2002 från Keddy

Elda sedan endast med torr ved och se till att röken är vit, helst genomskinlig. Träaskan i eldstaden ska bli finfördelad och grå och kom ihåg att sota och rengöra ofta – det sparar både energi och miljö. Många eldstäder har idag mycket glaspartier i sig. Det är vackert, men tänk på att för att inte glasen ska sota igen måste dessa modeller eldas på en högre effekt, tipsar Svenska Brasvärmeföreningen.

Historia framför nyinköpt

Under årets Formexmässa fick besökarna ett smakprov på de allra senaste inredningstrenderna, och en trend som växer sig starkare från år till år är motsatsen till slit-och-släng: dvs fokus på återbruk, vintage, att vårda det man har och kvalitet som håller livet ut. En annan stark trend, som går hand i hand med denna, är att vi ska hitta en egen stil – det ska inte vara helt, rent och tillrättalagt. Annorlunda, vintage och hemgjorda saker är helt rätt, saker som berättar vår historia framför nyinköpta saker. Och om vi konsumerar, tänk på att välja miljövänliga alternativ som naturliga, kemikalie- och petroleumfria färger (t ex linoljefärg, slamfärg och lerfärg), certifierade naturmaterial (bomull kräver t ex mycket vatten och bekämpningsmedel), närproducerat trä (titta efter FSC-märkning) och att undvika onödig plast och kromade möbler.

Puderrosa Auro

Puderrosa väggfärg (321) från Auro

Vårens trendfärger grönt och rosa, i kombination, håller i sig enligt Formexmässan, men i lite nya nyanser. Den gröna blir mer intensiv och den rosa går mer åt lila. Vi ser också ännu mer intensiva jordfärger som mörkrött, brunt och grönt. 70-talet kommer också stort, så gillar du den trenden, håll utkik på loppisar, vintage- och second-hand-butiker, eller på den egna vinden. Industri-stilen har varit stark länge men nu börjar metaller och rostiga inslag bytas ut mot snidat trä, rapporterar mässan.

Ire Möbel

Soffa Hanna från Ire Möbel av Emma Olbers

Inspirationssamlingssiten Pinterest har samlat ihop de hetaste trenderna 2017 baserat på dess över 100 miljoner besökare. I topp hamnade marmortapeter, det populära materialet har flyttats till väggarna, kristaller (både som dekoration och möbler), klängväxter, blått, speciellt mörkblått och petroleum, dova färger (naturfärger och smutsiga pasteller vinner över vitt), och så har kopparn börjat gå om mässing i popularitet.

Översta bilden: Inspiration från Contura


COMMENTS ARE OFF THIS POST