close
Villa Circuitus – enkelt, runt och energismart
Villa-Circuitus-enkelt-runt-och-energismart
Bygga nytt & renovera - Case

Villa Circuitus – enkelt, runt och energismart

Villa Circuitus är Smålands första internationellt certifierade passivhusvilla, och det vackra runda huset har redan blivit vida uppmärksammat för sin låga energiförbrukning och sin nyskapande design.

Passivhuset Villa Circuitus (circuitus är latin för kretslopp) i Vikensved stod klart i november förra året och är det första i sitt slag i Sverige. Byggprocessen har dokumenterats in i minsta detalj och huset kommer att följas upp noggrant under flera år. Initiativtagare, byggherrar, eldsjälar och nu, nyinflyttade i huset, är det gifta paret Simone Kreutzer och Tommy Wesslund. De är båda passivhusexperter och idén till huset fick de under 10-årsjubileet av Österrikes äldsta passivhus Passivhausscheibe, som också är runt. Den runda formen valdes dels för att visa att passivhus inte behöver vara fula lådor, och dels för att göra det så kompakt som möjligt och därmed minska värmeförluster och köldbryggor.

Vinterträdgård på övre plan

Placeringen av huset var given då det finns en vacker sjöutsikt mot sydost och eftersom solvinsterna är stora åt detta väderstreck. Sovrumsfönstren ligger mot sydväst och väst, och entrén är placerad åt norr. Till skillnad från det österrikiska passivhuset har Villa Circuitus ett övre plan, det vill säga vinterträdgården har flyttats upp istället för att ligga bredvid. Ett annat karaktäristiskt drag hos huset är dess inåtgående fönster och dörrar, något som är vanligt i Europa men ovanligt i Sverige.

– Fördelen med att de är inåtgående är att de ledande materialen i baslagren ligger på den varma sidan och man leder inte ut värmen. De är också enklare att putsa och de har även en bra kippfunktion för fönster och fönsterdörrar, säger Simone.

Svårt att hitta lämpligt värmesystem

Villan har en maximal energieffektivitet, något som märktes redan under byggprocessen. Hela bygget skedde under tak för att få ett fuktsäkert byggande, en bra arbetsmiljö, en bra förvaring av material och ett väderoberoende. Husets extremt låga effekt- och värmebehov har dock gjort det svårt att hitta ett lämpligt värmesystem, då det knappt behövs för uppvärmning utan enbart för varmvattenproduktion, berättar Simone.

– Vi ville inte ha direktverkande el och kaminer har för hög effekt och är inte rumsluftoberoende. Därför valde vi kombinationen minivärmepump (3 kW) och solceller. Det är tyvärr ingen kostnadseffektiv lösning, utan här behöver marknaden utvecklas mer.

Solcellerna är placerade på taket som en ballustrad som ersätter räcket och på det översta taket som trapetsformade solceller. Tillsammans täcker dessa cirka 4500-5000 kWh, vilket är mer än vad huset behöver. Formen på solcellerna valdes även för att visa att solceller kan vara vackra arkitektoniska element som inte kräver, utan levererar, energi.

– Men vi har ännu inte hittat någon möjlighet att lagra elen vilket betyder att vi kommer att ha både överskott och underskott under året, berättar Simone. Än så länge är solcellerna inte inkopplade utan det sker först till våren.

Circuitus solceller

Solceller, utplacerade som ett räcke, levererar energi och ger ytterligare karaktär åt huset.

Det innovativa ventilationssystemet består av en motströmsvärmeväxlare med 94 % torr verkningsgrad.

– Vi förvärmer luften via marken med ett borrhål. Platta kanaler fördelar till- och frånluften där det behövs utan att sänka taket för mycket, och på så sätt kunde vi lägga samtliga kanaler inom klimatskalet, förklarar Simone.

Naturligt ursprung

När det gäller materialvalen ville Simone och Tommy lämna ett så litet fotavtryck som möjligt och de har satsat på återvunnet och förnyelsebart material.

– Som isolering har vi till exempel återvunnet papper och glas. Taket som är ett sedumtak, fasaden som är av trä och den fossilerade trallen runt huset har alla naturligt ursprung och inga skadliga tillsatser, säger Simone.

Även invändigt har energieffektiviteten stått i fokus. Alla vitvaror har minst klass A+. Kyl och frys förbrukar bara 450 kWh under året och tvättmaskinen har en snabbfunktion på 20 minuters tvätt. Blandarna är sensorstyrda och hela huset är utrustat med LED-belysning.

– Vi har även en värmeväxlare i duschkaren men vi lyckades inte hitta en duschkabin i Sverige som kunde kombineras med denna holländska lösning som kan återvinna värme ur duschvattnet med nästan 60 procent, berättar Simone. Vi har över lag tittat mycket utanför Sveriges gränser för att hitta de mest optimala produkterna. Till exempel hittade vi en fjärrkontroll-styrd taklucka för passivhus och genomsiktliga rullgardiner som minskar solgenomsläppligheten under sommaren men minskar värmeförluster under vintern.

En ny boendekänsla

Simone, hennes man och barnen Linnea och Leon har nu hunnit bo tre månader i huset och vi har fått ta del av både statistik på energianvändningen och deras personliga upplevelse.

– Luften känns helt fantastisk och den runda formen har gett oss en helt ny boendekänsla. Huset beter sig precis som vi hade beräknat, berättar Simone. Den inställda inomhustemperaturen på 22 grader har legat konstant och även vid en utomhuskyla på -17 grader har det varit behagligt inomhus och vi har bara haft lite behov av värmetillförsel. För att kunna anse komforten som hög ska temperaturer från omgivande ytor även vid kalla dagar hålla så hög temperatur som möjligt och vi har mätt mellan 16,8 vid fönsterkarmar och 19-22 grader på väggarna. Detta betyder att vi verkligen inte har några köldbryggor som kan skada konstruktionen eller ge en obehaglig dragkänsla.

Circuitus interiör

Behaglig inomhusluft i de rymliga ytorna. 

De första veckorna kände de dock att när solen var borta så saknade de den typiska strålningsvärmen från radiatorer som man är van vid, och de satte därför in en bioetanol-kamin i sällskapsrummet som de tände cirka en timme när det var som kallast.

– Denna vackra möbel gav oss både lite värmestrålning och en extra mysfaktor mellan soffan och matbordet. När man bor ute på landet är det dessutom en bra säkerhet att ha ifall elen blir avbryten.

Personligen är Simone lite extra nöjd med fönstren som är som vackra möbler i rummen och alla inomhusdetaljer, panel, trälaminat och korlaminat, trappan och lerputsen på murade inre väggdelen. Även kök och badrum blev jättefina och funktionella tycker hon.

– De är väldigt ljusa trots att fönsterandelen bara är 15 procent.

Sedan är förstås det ouppvärmda övre planet, en vinterträdgård, något extra. En kamin i mitten värmen platsen som ligger utanför klimatskalet och det tar bara 30 minuter att få det varmt där uppe under en kall vinterdag.

Circuitus fönster

Härligt ljusinläpp från fönstren.

Behöver inte vara tekniknörd

Huset är i princip underhållsfritt och med en vanlig städning, rensning av kolfilter och byte filter i ventilationsaggregatet två gånger per år kommer man långt, menar Simone.

– Man kan precis som i andra hus öppna fönstren, höja inomhustemperaturen, bara man vet att detta påverkar energikostnaden, säger Simone. Det är inget konstigt eller komplicerat att bo i passivhus och man behöver inte heller vara en tekniknörd. Tvärtom så vill vi helst hålla allt så beständigt och enkelt som möjligt.

Kostnadsmässigt har Simone och hennes man landat på en normal nivå för en nybyggd villa idag, cirka 4,25 miljoner kronor. Merkostnaden har inte legat i att de byggde ett passivhus, utan i val av design, tillvalen, mark- och plåtarbeten som tog längre tid än beräknat och allmänna byggnationstrassel som tyvärr förekommer i många byggprojekt.

– Vi förstår inte varför inte alla bygger passivhus idag. Man sparar mycket energi, blir oberoende av framtidens energiprisökningar och får ett hus med bra kvalitet och komfort. Personligen har vi märkt att branschen rent allmänt saknar kunskaper om energieffektivt byggande och att byggherrar tyvärr inte får optimal information. Passivhus är med sina 25 års erfarenhet det bästa energikonceptet och om arkitekter kunde bli mer energikreativa kan vi bygga snygga hus utan fotavtryck för ett hållbart samhälle. Tekniken och lösningarna finns här, avslutar Simone.

Fakta Villa Circuitus

BOA: 176 m2, BIA: 35 m2
Konstruktion: Trä U = 0,06-0,11 W/m2K
Fönster: Trä-alu = 0,60 – 0,70 W/m2K (3-glasfönster, argonfylld)
Ytterdörr: Ud =0,60 W/m2K
Ventilation: Motströmsvärmeväxlare (ŋ = 94 %), 0,35 l/sm2
Markkollektor/JVX: 90 m borrhål
Värme/Varmvatten: Bergvärme, miniVP, solceller 6170 Wp (ca 5000 kWh/år)
Värmedistribution: Luftburet, delvis vattenburet i frånluftsrum
Lufttätningsmätning: n50=0,20 oms/h, q50=0,05 l/sm2
Värmebehov nov-jan: 2003 kWh = 12,37 kWh/m2 (Atemp =176,5 m2)
Genomsnittligt effektbehov nov-jan: 7 W/m2
Köpt energi för värme, varmvatten och fastighetsel nov-jan: 1210 kWh = 6,85 kWh/m2

Foto: Anders Bergön

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST