close
Varma golv ökar välbefinnandet

Varma golv ökar välbefinnandet

Golvvärme kan värma upp såväl ett litet badrum som ett helt hus. Beroende på förutsättningar, golvmaterial och underlag finns det en del att tänka på innan du installerar golvvärmen.

Att installera golvvärme är ett smart sätt att både öka komforten och mysfaktorn hemma nu under vinterhalvåret och samtidigt kan man spara lite energi och pengar. Innan man sätter in golvvärmen kan det dock vara smart att rådgöra med en installatör och ser över isoleringen och golvtypen så att systemet blir dimensionerat och genomtänkt. För att det ska bli bäst energieffektivitet med golvvärme är det nämligen en viktig förutsättning att det finns bra isolering under värmeslingorna.

– Viktigast om man bor i villa och vill ha golvvärme är att se till att isoleringen mot marken är bra. Annars går all värme ner i marken och inget in i huset. Samma sak gäller om du ska installera golvvärme på övervåningen så att värmen inte går ner i taket nedanför, säger Jenny Arnoldsson på Golvbranschen.

Det är också viktigt med välisolerade fönster, annars finns risk för så kallat kallras som uppstår när den varma luften kyls av vid den kalla fönsterrutan.

Behov för olika rum

Vanligaste platsen för golvvärme är våtutrymmen, alltså bad- och duschrum. Här finns ofta stenbaserade och kaklade ytor som går att hålla varma utan att orsaka överhettning eller ökade värmekostnader. Det ger en behaglig känsla med varma stenplattor under fötterna inför och efter en dusch eller ett bad. Sten kan annars bli så kallt att gå på. Det är också praktiskt med golvvärme i badrum, då golvet leder värme bra och elradiatorer i våtutrymmen inte är att föredra. Vintertid kommer vi ofta in med blöta skor eller droppande paraplyer och kläder i hallen och även här är det en såväl lämplig som vanlig del av huset att installera golvvärme. Att ha golvvärme i vardagsrum eller sovrum går också det bra. Viktigt att tänka på är dock att dessa rum vanligtvis har trägolv och här gäller det att vara varsam för att undvika sprickor i golvet.

Det är också av vikt att se över vilket effektbehov som finns i det utrymme där golvvärmen är tänkt att installeras. Enligt EiO, Elektriska Installatörsorganisationen, ska effekten som byggs in i golvet räcka till totaluppvärmning och vara dimensionerad för extremt låga temperaturer som möjligen bara inträffar en gång på tio år. Energiåtgången avgörs av det aktuella värmebehovet och regleras med termostaten. Ett ungefärligt effektbehov för totaluppvärmning i olika rumstyper ligger enligt EiO på omkring 70-150 W/m2 i badrum och duschrum, ca 60-160 W/m2 i hall och entré och mellan 50-80 W/m2 i vardagsrum, sovrum och kök. När det gäller komfortvärme är behovet omkring hälften.

Val av material

En annan viktig punkt att tänka på är golvmaterialet. Material som lämpar sig bra för golvvärme är bland annat plastmattor och klinker då de lätt kan släppa igenom värmen till inomhusluften. När det gäller trägolv får själva golvet inte hålla en högre konstant golvytetemperatur än 27 grader eftersom det kan leda till uttorkning och golvskador.

Tjocka trägolv bör du undvika att lägga golvvärme under, då är det bättre att hålla sig till en mer normal tjocklek på ca 14-20 mm. Ju mer du lägger på desto större motstånd måste värmen övervinna. Du kan ha golvvärme under ett parkettgolv men tänk även här på att inte välja en extrem tjocklek och se till att det görs på rätt sätt. En tjock heltäckningsmatta går det att lägga golvvärme under, däremot bör man komma ihåg att en sådan matta inte är vidare bra på att släppa igenom värmen.

– Ett tips är att helt enkelt höra efter med golvleverantören om det golv du har fungerar ihop med golvvärme, menar Jenny Arnoldsson.


COMMENTS ARE OFF THIS POST