close
Vackra och värmande golv – satsa på golvvärme

Vackra och värmande golv – satsa på golvvärme

Satsa på vackra och värmande golv i vinter. Med golvvärme kan du öka komforten och med ett nytt fint golv blir rummet som nytt.

Golvvärme är ett smart sätt att både öka komforten och mysfaktorn hemma nu till den kommande hösten och vintern. Om den installeras och används rätt kan golvvärme också vara energieffektiv. Bland annat bör du tänka på att husgrunden ska vara väl isolerad mot marken under huset. Reglersystemet ska också vara väl injusterat och reagera på förändringar. Undvik om möjligt att använda golvvärmen när det inte är uppvärmningssäsong och tänk på att energiåtgången kan bli mindre om du sänker inomhustemperaturen. Energieffektiva och väl isolerade fönster minskar risken för kallras och golvdrag.

Välj rätt material

När du ska installera golvvärme är det viktigt med valet av golvmaterial. Välj golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften. Om man väljer att installera golvvärme på trägolv t ex finns det flera aspekter som bör beaktas. Själva golvet får inte hålla en högre konstant temperatur än 27 grader och det gäller även golvet som täcks av mattor eller möbler. Högre temperaturer ger risk för uttorkning och att golvet kan ta skada.

Skapa en ny känsla

När du väl har bestämt dig för att installera golvvärme där hemma kanske du även vill passa på att lägga nya, fräscha golv. Låt dig inspireras av de senaste trenderna för att få rätt känsla i rummet. I år syns såväl naturliga och organiska former med färginspiration från naturen, som sobra nyanser av himmels- och havsblått, och grafiska, svartvita golv hos golvtillverkarna. Andra golvtrender är miljövänliga alternativ som till exempel ftalatfria golv eller där baksidan på golvet är tillverkat av återvunnet material. LVT (luxury vinyl tiles) -golven är också populära, det är lite lyxigare vinylgolv som inte behöver limmas utan installeras smidigt med ”fold-down” klick. Dessa passar bland annat bra i de rum och miljöer där du vill ha en snabb förändring eller vill byta ut golvet då och då.

Installation av golvvärme

  • Välj golv och värmesystem. Trägolv bör vara anpassat för vårt nordiska klimat. Tänk på att massiva trägolv rör sig mer än lamellträgolv. Det finns el-, vatten- och luftburen golvvärme.
  • Reglering av värmeslingor: vid en öppen planlösning kan det vara lämpligt att låta alla slingor styras från en centralt placerad termostat för att minimera risken för övervärmning av vissa delar av golvet. Om golvvärmen installeras som komfortvärme kan temperaturen hållas konstant.
  • Planera hur slingorna ska läggas – det totala värmebehovet och det dimensionerade effektbehovet per kvadratmeter fastställs i en värmeteknisk dimensionering
  • Tänk på att betongen ska torka ordentligt innan golvet läggs på och att värmen inte ska sättas på.
  • Trägolv ska alltid läggas under kontrollerade former, det betyder cirka 20 grader rumstemperatur och en luftfuktighet mellan 30-60 procent
  • Golvvärmesystemet startas enligt tillverkarens anvisningar. Tänk på att inte starta systemet för tidigt om du lägger klinkergolv.

Mer info: www.golvbranschen.se


COMMENTS ARE OFF THIS POST