close
Vackert energismart i samspel med naturen
Bygga nytt & renovera

Vackert energismart i samspel med naturen

Jon och Tina Jogensjö har ett enastående vackert hus. Men det är inte bara fint att titta på utan rymmer även en rad smarta och genomtänkta energilösningar.

In i minsta detalj är Jons och Tinas hus så energisnålt det bara går.

– Vi har träpanel på väggar invändigt och utvändigt. Det är stilrent och binder även mycket effektivt koldioxid under lång tid. Vi har inget gips i huset alls, då gips förbrukar mycket energi att producera, berättar Jon.

Fönstren är av bästa möjliga energivärde och entrén har en luftsluss som minskar energiförluster.

Huset är mycket välisolerat för att undvika värmespill och istället för att göra håltagningar för el i väggarna, går de genom grunden för att skapa ett helt tätt hus. Huset är byggt med treskiktsväggar som har en otroligt bra isoleringsförmåga. Grunden är en lågenergigrund med avskild kantbalk vilket gör att den isolerar värme mycket bra. Man har också använt en tunnare platta än normalt för att minimera cementåtgång. Familjen har också golvvärme som fungerar både som god värmekälla och som komfort. All elektrisk utrustning i huset är av högsta energieffektivitetsklass.

Inga uppoffringar

Att leva energisnålt är inget som familjen tänker på i vardagen.

– Det går av sig självt och kräver ingen extra tid, säger Jon. Vi tänker på att inte storhandla, för att undvika att slänga mat, vi lagar lagom mycket mat som går åt direkt, vi undviker kött i matlagning och vi tinar frusen mat i kylen till exempel.

Familjen tänker också på att släcka lampor i rum de inte vistas i, de duschar snabbt, sänker inomhustemperaturen och använder tröjor och sockor inomhus på vintern.

– Vardagstransporter klarar vi med lastcykel med el-assistens. Vi hyr bil de gånger det behövs. Då märker man att nästan alla transporter klaras med lastcykel och kollektivtrafik. För oss är cykel snabbare till city än både bil och kollektivtrafik. Att leva klimatsmart betyder inte att det är stampat jordgolv. Vi lever ett helt vanligt förortsliv i villa. Vi gör inga uppoffringar, vi bara njuter av vårt underbara hus, avslutar Jon.

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST