close
Uteplatsen har blivit vårt nya rum
Inspiration

Uteplatsen har blivit vårt nya rum

Med varmare temperaturer och spirande grönska väcks lusten att skapa nya miljöer utomhus.

När våren och sommaren kommer vill vi spendera mer tid utomhus och enligt de senaste trenderna suddas gränserna mellan ute och inne ut allt mer. Steget från vardagsrummet till altanen ska gärna vara så litet som möjligt och vi monterar glas- eller skjutdörrar för att minimera skillnaden mellan ute och inne. Vi inreder våra trädgårdar och uteplatser med inomhusmöbler, mattor och andra textilier och skapar fler rum. Uteköket – alltifrån en enkel lång bänk och grill till ett mer komplett kök med rinnande vatten och diskho – är populärt. Ett tecken på att vi gärna vill ta vara på den dyrbara tiden av utesäsong som finns i Sverige.

Kärlek till odling

Det breda intresset för trädgård och kärleken till odling har vuxit sig allt större på senare år. Längtan efter att få möta vårens spirande grönska finns inte bara hos hus- och tomtägare. Intresset för att odla inne i städerna är en växande folkrörelse, det odlas på såväl balkonger och kolonilotter som nedlagda järnvägsspår.
Det urbana flyttar samtidigt in i våra trädgårdar i form av modern arkitektur, material som betong och gråskalor. Om tidigare år har gått i en mer romantiserad odlingsstil har vi på senaste tiden gått mot att odla på ett mer modernt sätt och inreder med naturinspirerade saker, t ex bestick i form av grönsaker, nya former av vaser och får nya material genom återvinning. När vi bygger uterum är det trä och andra naturmaterial som är förstahandsvalet, gärna underhållsfria material som tål att stå ute länge.

Foto: Roos Tegner


COMMENTS ARE OFF THIS POST