close
Uppgradera kök och bad med miljövänliga val
Uppgradera-badrum-och-kök-med-miljövänliga-val
Badrum & Kök

Uppgradera kök och bad med miljövänliga val

Dagens hållbara kök och badrum bör innehålla energi- och vattenbesparande vitvaror och armatur som dessutom är användarvänliga och snygga.

Visste du att en femtedel av villahushållets energi används till varmvatten? Genom att byta ut din gamla blandare till en ny, energisnål variant kan du på ett enkelt sätt minska på el- och vattenanvändningen. Energibesparingen beror på flera funktioner hos de moderna blandarna där det finns olika typer av spärrar som sparar vatten och energi. Blandare med kallstart ger till exempel bara kallvatten när spaken öppnas i mittläget. För att få varmt vatten måste du aktivt vrida spaken åt ena hållet och för ett högre flöde måste du hålla spaken upptryckt. Det finns också blandare försedda med en särskild eco-knapp som begränsar temperatur och flöde. En annan variant är handfatsblandare med sensor där vattnet endast rinner när du håller händerna under. Med smarta duschmunstycken med fjäderbelastning måste du göra ett mer aktivt val för att få vattnet riktigt varmt. Snålspolande duschmunstycken kan ge omkring sex liter vatten per minut. Samtidigt som vattenmängden minskar halveras kostnaden för den energi som du värmer vattnet med.

Blandaren – en inredningsdetalj

Men blandaren är också en viktig inredningsdetalj som kan sätta tonen för hela rummet och förstärka stilen. Idag finns det alltifrån modern, stilren form i stålblank till klassisk utformning i antikmässing. Blandaren ska passa bra med övriga möbler, vitvaror och inredningsdetaljer, både vad gäller modell och storlek men också funktion. En klassisk miss är till exempel att pipen sitter för nära kanten på tvättstället vilket gör det svårt att komma åt att tvätta händerna. Testa gärna spaken eller vreden när du är ute och provar olika blandare. Det ska vara enkelt att sätta på och av vattnet, men också att välja temperatur. Det är även bra att tänka på att barnen kan hantera blandaren på ett enkelt sätt.

Foto: Kuhnle + Knoedler

Foto: Kuhnle + Knoedler

Kökets vitvaror

Innan du investerar i nya vitvaror i köket är det bra att fundera igenom dina behov, t ex vad diskmaskinen ska ha för kapacitet eller volym på kyl och frys, och vad du vill kunna göra med maskinerna. I en stor familj där mycket mat lagas är kanske ett större kylskåp ett måste medan ett mindre hushåll klarar sig på en liten variant. Tänk också på att du har ordentligt med utrymme för de vitvaror du väljer och även placeringen av dem. Vi spenderar trots allt många timmar i köket och då är det viktigt att arbetsflödet inte stoppas upp av felplacerade ytor.

Energiklass och Ekodesign

Köket står också för mycket av husets energiförbrukning och genom att även välja energisnåla vitvaror kan du undvika onödigt energispill. Numera är det krav på energimärkning av de flesta vitvarorna. Ett gott råd är därför att titta noga på energimärkningsetiketten, den ger en bra vägledning till energianvändningen per år, menar Stefan Nording på Energimyndigheten. Energieffektivitetsklassen visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är effektivast.

– När det gäller val av energiklass bör man välja högsta möjliga eftersom den aktuella produkten kommer att finnas i köket i flera år och bidra till hushållets totala energiförbrukning, säger Stefan.

Förutom energimärkning finns också krav på ekodesign för många vitvaror.

– Ekodesign är en förordning som inte bara sätter minimikrav på energieffektivitet utan även på bra funktionalitet. Det kan handla om att en produkt ska hålla ett visst antal timmar, att det finns en livslängd på de delar som slits. En energieffektiv produkt som bara håller under en begränsad tid blir inte särskilt hållbar i det stora hela, berättar Stefan.

Ekodesign tar bort de sämsta produkterna på marknaden genom en lägsta kravgräns medan energimärkningen har som syfte att främja mer energieffektiva produkter och är den märkning som konsumenten ser på respektive produkt.

Genom att välja energisnåla vitvaror i köket kan du undvika onödigt energispill. Foto: Ballingslöv

Genom att välja energisnåla vitvaror i köket kan du undvika onödigt energispill. Foto: Ballingslöv

Glöm inte underhållet

När du väl har investerat i nya vitvaror är det viktigt att sköta om dem och rengöra dem regelbundet. Det ökar livslängden och minskar risken för onödigt energispill. Damm på kylmöblers kondensor och kylslingor ökar t ex åtgången av energi med fem procent. Tänk därför på att rengöra bakom kyl och frys regelbundet. Ställ även in rätt temperatur i kyl och frys. En bra temperatur i kylen är +5 grader och motsvarande i frys är -18 grader.

Uppkopplad framtid

Idag är många vitvaror uppkopplade på nätet. Det hjälper konsumenter att styra och övervaka program och temperatur på sina hushållsmaskiner. Blickar man framåt kommer detta troligtvis att vara något vi får se mer av, tror Stefan.

– Om man tittar på uppkopplade produkter i köket kan de komma att vid behov skicka diagnosinformation direkt till servicekontoret för felsökning och en mer förberedd servicetekniker. En annan utveckling kan kanske vara att man bestämmer sig för att tillaga ett antal recept under veckan och lägger in det i en applikation. Samma applikation kommunicerar med ugnen som sedan kommunicerar med kylen för att kontrollera om alla råvaror finns hemma. Om inte så lägger den upp en påminnelse att vissa matvaror behöver införskaffas.

Tänk på att…

… en blandare ska vara säker att använda, den får inte leverera så varmt vatten att någon riskerar att skållas.
… inte snåla på blandaren som ju används varje dag och därför helst satsa på rejäl kvalitet.
… om du inte vill byta hela kranen kan du installera en perlator, den sparar på vattnet genom att blanda in luft redan vid låga temperaturer.
… om blandaren känns väldigt lätt består den troligtvis av plast och kanske inte håller lika länge.

Idag kan du kombinera såväl funktion och smarta lösningar som estetik och få en egen personlig stil på badrummet. På bilden: Estetic badrumsserie Foto: Gustavsberg


COMMENTS ARE OFF THIS POST