close
Tvätta klimatsmart
Badrum

Tvätta klimatsmart

Ett annat sätt att dra ner på sin energi- och vattenförbrukning i badrummet är att se över vitvarorna.

En ny tvättmaskin gör till exempel av med ungefär hälften så mycket el som en 10 år gammal maskin. Ska du köpa ny tvättmaskin bör du investera i en maskin med minst 1400 varvs centrifugering, då centrifugering är det mest energisnåla sättet att få bort vatten ur kläderna. En torktumlare drar ungefär fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin och torkskåpet drar ännu mer. Idag finns det också torktumlare med inbyggd värmepump vilket gör att värmen kan användas två gånger.

När du ska köpa ny tvättmaskin eller torktumlare är det viktigt att välja en som är så energieffektiv som möjligt. Till din hjälp har du energimärkningen. Antalet energiklasser i energimärkningen på vitvaror har utökats med tre nya klasser, A+, A++ och A+++, där A+++ är den mest energieffektiva.

Beteendet är viktigt

Tänk också på att tvätta först när tvättmaskinen är full och använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsad tvätt. Om möjligt, tvätta i lägre temperatur. 40 grader istället för 60 grader kan nästan halvera energianvändningen. Lufttorka gärna tvätten utomhus.

Källa: Energimyndigheten


COMMENTS ARE OFF THIS POST