close
Trög avslutning på värmepumpsåret
Värmepump

Trög avslutning på värmepumpsåret

Slutet på 2014 blev en tung period för värmepumpmarknaden. Den totala försäljningen sjönk med 8 procent under det fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan.

Framförallt är det försäljningen av bergvärmepumpar som har sjunkit, hela 11 procent. Dock hämtade sig försäljningen i slutet av kvartalet. Även försäljningen av luft-vattenvärmepumpar sjönk under det fjärde kvartalet, med 6 procent.

SCB har rapporterat att under årets första tre kvartal ökade antalet påbörjade småhus med 16 procent och det har påverkat försäljningen av frånluftvärmepumpar, vilket ökade med 8 procent under året.

– Avslutningen av året har varit tung för framförallt de medlemsföretag som arbetar mot konsumentmarknaden, säger Per Jonasson, VD Svenska Värmepumpföreningen, men enligt våra prognoser så bör vi snart ha nått en bottennivå, innan utbytesmarknaden börjar ta fart. De som investerade i en värmepump på 90-talet börjar byta ut sina värmepumpar nu, men det kommer dröja något år till innan den stora massan måste göra en nyinvestering.

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST