close
Stor skillnad mellan olika tvättprogram
Tvättmaskin
Badrum - Vattenanvändning

Stor skillnad mellan olika tvättprogram

Energimyndighetens nya test av tvättmaskiner visar att det lönar sig att välja det tvättprogram som tillverkaren använt för energimärkningen.

De maskiner som testades var alla av energiklass A+++ och testet gick ut på att jämföra det bomullsprogram som använts vid framtagningen av energimärkningen med alternativa bomullsprogram på samma maskin. Och resultatet visade att energimärkningsprogrammet är betydligt mer energieffektivt. Alternativa program på samma tvättmaskin använde i genomsnitt 88 % mer energi och 70 % mer vatten. Att regelbundet tvätta i alternativa bomullsprogram istället för energimärkningens program gör att energianvändningen ökar från ca 170 kWh per år, som motsvarar en tvättmaskin med energiklass A+++, upp till ca 290 kWh vilket motsvarar energiklass B.

I testet ingick även att jämföra energianvändningen mellan en fylld och en halvfylld tvättmaskin.

– Även om många maskiner har blivit bättre på att känna av mängden tvätt så gäller fortfarande rådet att tvätta med helt fylld maskin, säger Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab.

För en 40-graderstvätt går det i genomsnitt åt 67 procent mer energi för att tvätta två halvfyllda maskiner jämfört med en helt fylld.


COMMENTS ARE OFF THIS POST