close
Spara energi i badrummet
Badrum - Feature

Spara energi i badrummet

Inred badrummet så att det blir energieffektivt, vattensnålt och vackert. Vi inspirerar och informerar till de bästa lösningarna.

Från att ha varit en mestadels praktisk del av hemmet har badrummet blivit ett rum för rejäl avkoppling. Vi tillbringar en stor del av vår tid i badrummet och det är också här vi gör av med mycket av bostadens energi och vatten. De senaste åren har många kloka lösningar med ekotänk, energisnåla uppvärmningssystem och material kommit fram för att hjälpa till att hålla vatten- och energiförbrukningen nere. En viktig del är att byta till energieffektiva kranar. Vanliga ettgreppsblandare i tvättställ ger ljummet vatten när handtaget är riktat rakt ut. De nya blandarna ger kallt vatten i samma läge. Anledningen till det är att du ofta väljer mittenläget utan att tänka på om du behöver varmt eller kallt vatten. För att få ljummet eller varmt vatten måste du föra handtaget åt sidan. Du kan också byta ut det gamla kranmunstycket mot ett vattensparande, som kallas perlator eller sparlator. Bra perlatorer ska ge samma komfort som innan, men sparar vatten eftersom de blandar in luft i vattenstrålen redan vid låga flöden.

– Byter du ut tre av hushållets gamla engreppsblandare mot resurssnåla engreppsblandare kan du sänka energianvändningen för varmvatten med upp till 40 procent, säger Helena Nilsson på Energimyndigheten.
Det finns även beröringsfria, sensorstyrda blandare som ger komfort, bättre hygien, funktionalitet och kan också spara vatten och energi. Blandaren kan även göra det där lilla extra för badrummets inredning och är ett lätt sätt att förnya stilen i ditt badrum. Idag kan du hitta en mängd blandare i olika modeller och utformningar på marknaden, från formskön klassisk stil till produkter med mer rena och raka linjer för ett mer modernt uttryck.

Rätt munstycke

Vilket duschmunstycke du använder kan också göra stor skillnad för din vattenanvändning. Ett snålspolande munstycke kan ge cirka 6 liter vatten per minut. Samtidigt som vattenmängden minskar halverar du kostnaden för den energi som du värmer vattnet med.

En vanlig missuppfattning är att energisnåla kranar och duschmunstycken inte skulle ge samma känsla av komfort. Men görs det på ett bra sätt med rätt munstycken och bra design kan du både spara energi och behålla komforten.

Snålspolande toalett

Toaletten är numera en viktig del av badrummets inredning och kommer i olika färger och utföranden. Helst ska den stämma med övrigt porslin och möblemang och formgivningen av toaletter handlar därför om såväl estetik som funktion. En ny och modern toalett kan även bidra till att dra ner på vattenförbrukningen. Idag är i princip alla toaletter på marknaden snålspolande, vilket gör att man sparar upp till fyra liter vatten per spolning.

Innan man sätter in en ny toalettstol är det dock en god idé att först se till att undersöka rören om man bor i en äldre fastighet för att undvika eventuella stopp i toaletten. I badrummet bör man även tänka på belysningen. Det ska både kunna skänka lugn och ro vid ett avslappnande bad och vara praktiskt och upplysande när man speglar sig. Den bästa belysningen vid spegeln är från sidorna och ovanifrån.

Ju fler ljuskällor du använder desto lägre wattstyrka behövs. Ett sätt att kunna ha många lampor i badrummet utan att det blir för dyrt och drar för mycket energi är att satsa på LED-lampor. De håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el. Numera finns det även speglar i olika utföranden utrustade med ledbelysning.


COMMENTS ARE OFF THIS POST