close
Att snåla på vattnet är ett smartare val både för klimatet och ekonomin

Att snåla på vattnet är ett smartare val både för klimatet och ekonomin

Vi tar vårt vatten för givet i Sverige. Det är bara att lyfta på kranen. Men i många delar av världen ser situationen helt annorlunda ut. Värna om vattnet. Så kan du dessutom spara några kronor.

Enligt Energimyndigheten gör en familj på fyra personer av med cirka 4 800 kWh energi varmvatten per år. Ett enkelt sätt att påverka förbrukningen är att installera snålspolande armatur som minskar varmvattenanvändningen utan att komforten påverkas. En resurssnål kran kan nästan halvera energianvändningen för varmvatten. Med en snålspolande toalett kan man spara upp till fyra liter vatten per spolning.

– Om du byter ut tre av bostadens kranar kan du spara 1000 kWh om året och sänka energianvändningen för varmvatten med cirka 40 %. Vilket kan innebära en besparing på upp till 3000 kronor om året, säger Berit Carlsson, handläggare på avdelningen för hållbar energianvändning på Energimyndigheten.

Det finns idag även blandare som anpassar förbrukningen efter det verkliga behovet. Handtaget går automatiskt tillbaka till ett energisparläge med både lägre temperatur och lägre flöde. Man märker nästan inte om temperaturen sänks med 30 %.

Du måste inte köpa ny kran för att spara vatten och energi. Det går även att byta ut det gamla kranmunstycket mot ett vattensparande, kallat perlator eller sparlator. En bra perlator sparar vatten genom att den blandar in luft i vattenstrålen redan vid låga flöden.

Kontrollera också att gamla kranar och toaletter inte står och läcker. En droppande kran läcker bort cirka 20 kubikmeter vatten på ett år och om det är varmvatten motsvarar det cirka 1100 kWh.

Varmvattenberedaren ska vara välisolerad så att den ger små värmeförluster. Värmeförlusterna bör inte överstiga 400 kWh/år eller 40-50 W. En äldre varmvattenberedare kan förlora så mycket som 1200 kWh/år. Om varmvattenberedaren kan kopplas till andra energikällor ökar flexibiliteten, som till exempel solvärme.

En ny tvättmaskin gör av med ungefär hälften så mycket el som en tio år gammal tvättmaskin. Ska du köpa ny tvättmaskin, investera i en maskin med minst 1400 vars centrifugering. Centrifugering är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna. Det finns idag även mer energisnåla torktumlare och torkskåp med inbyggd värmepumpsteknik.

  • Fyll tvättmaskinen
  • Använd sparprogrammet på tvättmaskinen
  • Tvätta inte högre temperatur än du behöver
  • Lufttorka tvätten istället för att använda torkskåp eller torktumlare
  • Duscha snabbt och effektivt
  • Borsta inte tänderna under rinnande vatten
  • Bada bara badkar vid lyxiga tillfällen
  • Stäng av den elektriska handdukstorkaren när den inte används.

Testa din dusch

Om du är osäker på hur mycket vatten din dusch gör av med per minut kan du testa den genom att mäta hur lång tid det tar att fylla ett litermått. Fem sekunder motsvarar cirka 12 liter/minut.


COMMENTS ARE OFF THIS POST