close
Smarta LED-lampor – inte alltid så energismarta
Energimyndigheten-har-testat-smarta-LED-lampor
Belysning

Smarta LED-lampor – inte alltid så energismarta

Dagens moderna LED-lampor drar betydligt mindre ström än de gamla glödlamporna. Smarta LED-lampor kan också styras utifrån behov, humör och tid på dygnet. Men de är inte nödvändigtvis så energismarta. Styrbara LED-lampor drar mer el än andra LED-lampor och det beror i huvudsak på standby-läget.

Det visar ett nytt test som Energimyndighetens har gjort. Energimyndigheten har testat smarta LED-lampor med stor sockel (E27) som skruvas direkt i en vanlig armatur. Några av de testade lamporna visade sig använda mer energi i standby-läge än när de var tända.

– Standby-förbrukningen kan ha stor betydelse för lampans årliga energianvändning, säger Jonas Pettersson på Energimyndighetens Testlab.

Beräkningen för den årliga energianvändningen i testet bygger på att lamporna är tända tre timmar per dygn och i standby-läge resten av tiden. Standby-läget för de testade lamporna motsvarar 20-70 procent av den årliga energianvändningen.

Johanna Whitlock på Energimyndigheten säger att det finns en risk att ökningen av LED-lampor med ”smarta” funktioner på marknaden gör att en del av energibesparingen, som de traditionella LED-lamporna ger, försvinner.

– Därför är det viktigt att lagstiftningen på energiområdet följer teknikutvecklingen.

Så funkar det

Med smarta LED-lampor kan du reglera hur mycket ljus lampan ger. Du kan ställa in olika ljusteman till exempel om du vill ha ett kallare sken på morgonen och ett varmare sken på kvällen. Du kan också koppla ihop och styra flera lampor samtidigt så att de släcks och tänds när du vill. Det finns också lampor med närvarosensorer som blinkar och visar när mobilen ringer. Många smarta LED-lampor styrs via mobilen men det finns också varianter med ett reglage som sitter direkt på lampan.

Källa: Energimyndigheten Foto: Oskar Lürén


COMMENTS ARE OFF THIS POST