close
Smarta kranar och energisnåla blandare
Badrum - Köket

Smarta kranar och energisnåla blandare

 

Idag finns det en hel del olika blandare och kranar med smarta och genomtänkta funktioner som gör att inte mer vatten än nödvändigt används. Dessutom finns också designtänket med.

Man kan med ganska små förändringar minska sin vattenanvändning och därmed spara både pengar och miljö. Genom att till exempel byta ut kranarna mot mer resurssnåla kranar kan man spara så mycket som 20 procent vatten utan att påverka komforten.

– Det finns idag energieffektiva kranar med finurligheter, som till exempel att när reglaget står i mitten är vattnet lite halvljummet, i stället för åt det varmare hållet. Vill man sedan ha väldigt varmt vatten, finns det en fjäderbelastning som man måste trycka in, berättar Anders Hallberg på Energimyndigheten.

Samma sak gäller vattenflödet. För att öka vattenflödet när man till exempel vill fylla en kastrull med vatten, drar man upp en spak.

– Energismarta vattenlösningar betyder inte att vi ska tumma på komforten i vårt användande, som att duscha mer sällan, vi ska istället duscha smart, säger Ander Hallberg. Smarta duschmunstycken med fjäderbelastning gör till exempel att man måste göra ett mer aktivt val för att få vattnet riktigt varmt. Det, tillsammans med att man stänger av vattnet när man tvålar in sig och tvättar håret, gör ganska mycket för både miljön och energiräkningen.

Ett snålspolande duschmunstycke kan ge cirka sex liter vatten per minut. Samtidigt som vattenmängden minskar halverar man kostnaden för den energi som man värmer vattnet med.

Vill man inte byta hela kranen kan man också installera så kallade perlatorer, då byter man bara själva munstycket. Bra perlatorer minskar inte komforten, utan sparar på vattnet genom att blanda in luft redan vid låga temperaturer.

Bor man i flerfamiljshus och vill ha en mer energieffektiv vattenförbrukning bör man höra med hyresvärden eller styrelsen först för att se vilka blandare som finns för att det inte ska bli extra slitage på dessa eller orsakar korsflöde mellan varm- och kallvatten som kan minska komforten.

Miljömärkning på gång

Det finns idag en frivillig miljömärkning på kranar, duschmunstycken och blandare, men det betyder inte att de produkter som inte är märkta är lika bra. I Europa pågår en förstudie som kan ligga till grund för en miljömärkning på vattenkranar och duschar. Diskussionen går kring minskat vatten kontra komfort. Det är viktigt att man finner lösningar som inte tummar på kvalité och komfort.

Enkla åtgärder för att minska på dropparna

  • Bada badkar bara vid lyxiga tillfällen
  • Duscha snabbt och effektivt
  • Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna
  • En del slänger papper i toaletten och spolar. Släng det istället i papperskorgen.
  • Byt packningen på en droppande kran. En droppande kran läcker bort ca 20 kubikmeter vatten/år.
  • Med en läckande toalett förlorar du ca 300 kubikmeter vatten/år. Kostnaden för att åtgärda detta lönar sig alltså snabbt.

Foto: Oras


COMMENTS ARE OFF THIS POST