close
Smarta detaljer för värmepumpen

Smarta detaljer för värmepumpen

En prylguide för värmepumpen, innehållande smarta detaljer och sinnrik teknik.

KÖP & SÄLJ

Med appen Pumpen från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen går det att sälja sin överskottsenergi från husets värmepump. Pilottester har genomförts och de husägare som testat har i snitt kunnat sälja 1 000 kWh överskottsenergi på bara nån vecka, vilket gett en inkomst på en dryg tusenlapp, rapporterar föreningen. Via appen lägger man upp sin annons för antal kWh man vill sälja och för alla som är anslutna till tjänsten kan energin sedan överföras digitalt direkt till köparen.

Pumpen

SKYDD

Luft-luftvärmepumpens utedel utsätts för snö, regn och smältvatten vilket kan skada den och fläkten kan frysa fast. Med ett tak eller ett skydd kan man värna lite extra om pumpen. Skydden är designade så att de inte påverkar värmepumpens prestanda. Har du ett fritidshus blir skyddet en säkerhetsåtgärd när du inte är där.

JABO Värmepumpsskydd

Värmepumpsskydd från JABO

PÅ GÅNG

Torktumlare med inbyggd värmepump vet vi är energieffektivt, och nu kommer diskmaskinen med inbyggd värmepump. Forskare vid Karlstads universitet har visat att denna kombination halverade elförbrukningen. Med hjälp av samma teknik som i torktumlare och bergvärme byggde forskarna om en vanlig hushållsdiskmaskin. Istället för att förbruka energi så flyttas och lagras energi under en diskcykel. Energi transporteras från vattentanken till diskgodset under diskningen och sedan tillbaka igen från diskgodset till vattentanken under torkningen.

Diskmaskin från Asko

STYR

Enligt Polarpumpen är en av de mest efterfrågade tillbehören till värmepumpen fjärrstyrning. Med den håller du koll på uppvärmningen, vart du än är. Det går att ändra parametrar och du får varningar om något ät fel. Det går att välja mellan WiFi eller SMS för styrningen och du kontrollerar sedan pumpen med hjälp av en app i mobilen.

Fjärrstyrning Climatech

Fjärrstyrning Climatech

PROGRAM

I NIBEs webbserie Det stora utbytet får man följa skidlegenden Ingemar Stenmark och författaren Malin Wollin när de bestämmer sig för att uppgradera sina gamla värmesystem och förbättra inomhusklimatet. Syftet med serien är att sprida uppmärksamhet om vikten av att förnya sitt värmesystem i tid och vilka miljövinster man kan göra genom att ta tillvara på den energi som luft, mark och sol bjuder på. Under de kommande åren beräknas cirka 50 000 värmepumpar behöva bytas ut i Sverige, rapporterar företaget. Malin bytte till en luft-vattenvärmepump och Ingemar till en ny bergvärmepump.

Malin Wollin NIBE

Malin Wollin. Foto: NIBE

AVLED

Ibland kommer det mycket vatten från luft-luftvärmepumpens utedel, och med hjälp av ett dräneringstråg samlas vattnet upp och du kan leda bort det så att det inte samlas is under pumpen.

Dräneringstråg Pancake

Dräneringstråg Pancake


COMMENTS ARE OFF THIS POST