close
Skrapa, kitta och måla – Allt du behöver veta om fönsterrenovering
Bygga nytt & renovera

Skrapa, kitta och måla – Allt du behöver veta om fönsterrenovering

Gamla skruttiga fönster behöver inte vara passé. Genom en helhjärtad insats, kontinuerligt underhåll och mycket kärlek kan de skina som aldrig förr.

Hantera glas. Se till att det blir tätt. Husets ögon. En viktig del av hemmet. Ja, många kanske tycker det känns övermäktigt att renovera eller restaurera sina fönster själv. Men det är inte jättesvårt att skrapa, kitta och måla fönster, men som allt annat tar det lite tid att lära sig, menar Stephan Fickler, bebyggelseantikvarie och verksamhetsledare på Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

– Lägg ner lite extra tid på förberedelser, en bra och trevlig arbetsplats, stabila bockar och skarpa verktyg. Det skall vara kul att renovera fönster! Ha inte för höga ambitioner, spara några fönster till nästa sommar, råder han.

Behöver rutorna tas ut blir det förstås lite knepigare, säger Stephan, och man kan riskera att ha sönder gamla, vackra (och mycket dyra) munblåsta glasrutor. Då kan man ta hjälp av en värmelampa som mjukar upp det gamla kittet. Behöver träet bytas och man själv inte är van att snickra kan det också vara klokt att anlita en fönsterhantverkare.

– Oftast är det bågens bottenstycke och kanske den nedersta delen på sidostyckena som behöver bytas. Om man är lite praktisk av sig kan man gå en kurs eller köpa en dag med en fönsterhantverkare som kan visa hur det går till. Sen kan man ge sig på resten av fönstren själv, säger Stephan.

Det är överhuvudtaget ett bra tips, fortsätter han, att anlita en fönsterhantverkare som kommer hem till dig och hjälper till med en besiktning och åtgärdsförslag. Kanske kan hen ta sig an de värsta fönstren?

Mer energieffektiva fönster

En stor del av ett hus värmeenergi strålar ut genom fönster och dörrar så om fönstren är energieffektiva bidrar de till en sänkt energianvändning, och även minskat kallras och buller utifrån. Om man vill få sina fönster mer energieffektiva utan att behöva byta ut det helt bör det första man ser över vara dess skick och att det sluter tätt mot anslagslisterna, annars blåser det in kalluft i rummet, berättar Stephan.

– Att se över stängningsbeslag och tätningslister brukar vara den första åtgärden. När man renoverar fönstren nästa gång kan man passa på att sätta ett så kallat lågemissionsglas (LE-glas) i den inre bågen. Det är en vanlig glasruta som är beskiktad på ena sidan och bromsar värmeutstrålningen.

Vanliga gamla fönsterglas är mellan 1,5 till 3 millimeter tjocka, LE-glaset är normalt 4 millimeter. Även om det minskar ljusinstrålningen litegrann (inte lika mycket som fönster med glaskassetter) och blir lite mer speglande utifrån så är fördelarna stora, menar Stephan.

– Kallraset försvinner nästan helt och isoleringsförmågan ökar med runt en tredjedel. I den yttre bågen kan man behålla de gamla glasen som ger exteriören en mer levande karaktär.

Vackrare fönster

Mycket av ett hus karaktär sitter i dess fönster och deras utseende kan verkligen sätta tonen för hela hemmet. Olika tidsepoker har också olika fönsterutseenden, och om de byts ut till standardiserade fönster med tjocka karmar och bågar och små ljusinsläpp blir det sällan bra estetiskt, menar Stephan.

– Särskilt när själva glasen blir mörka och speglande kan huset få ett mindre trevligt utseende. I vissa hus som är tilläggsisolerade sitter fönstren också djupt insjunkna i fasaden vilket ytterligare kan vara något man vill ändra på.

En enkel gardin och en lampa på fönsterbrädan kan mjuka upp intrycket utifrån och steg två kan vara en ommålning för att lyfta intrycket. Tänk dock på att en ändrad färgsättning av huset kan kräva bygglov.

– Om fönstret sitter djupt i fasaden kan man flytta ut dem till fasadlivet. Ta gärna hjälp av en erfaren arkitekt som kan hjälpa till med helheten. Om fönstret är av trä kan en fönsterhantverkare återställa spröjsar i ytterbågen. Även om många tycker det är opraktiskt när man skall putsa fönster så är det ändå vackert med smäckra spröjsar! Vi står ju ut med mycket för skönhet i så många andra sammanhang, varför inte också i sitt boende, menar Stephan.

Är fönstret ohjälpligt fult kan man faktiskt byta till nytillverkade, figursydda träfönster efter de gamla ritningarna.

– Leta upp ett snickeri på landet så blir det lite billigare. Men tänk på miljön, byt inte i onödan utan låt helst de gamla fönstren tjäna ut först, säger Stephan.

Och kom ihåg att underhålla dina fina fönster så att de håller länge. Använd underhållsvänliga material, linoljefärg och linoljekitt.

– Om man ser över fönstrens utsida i de utsatta väderlägena vart tredje till femte år med enkelt underhåll – rengöring och påstrykning med ett tunt lager linoljefärg – så kan fönstren hålla hur länge som helst. Ibland kan man behöva byta lite kitt som har lossnat men det är enkelt åtgärdat, säger Stephan.

Foto: Lovisa Lannerstedt/Svenska Byggnadsvårdsföreningen


COMMENTS ARE OFF THIS POST