close
Skapa ett hållbart hem
Hållbart Hemma

Skapa ett hållbart hem

För ett tidlöst hem som värnar om kommande generationer, satsa på återbruk, gedigna naturmaterial och pynta med personliga detaljer.

Det blåser hållbara och miljömedvetna vindar i vårt land och det märks inte minst i inredningstidningar och böcker, där man låter hantverket, återbruket, odlingen och gör-det-själv-andan stå i fokus. Ida Mangtorn’s bok Ett hem med omtanke (Roos & Tegnér) ligger helt rätt i tiden och inspirerar till att istället för att konsumera nytt, återbruka möbler. Och den ohändige ska inte bli avskräckt menar hon.

– Det behöver inte alls vara svårt. Testa att tänka om och låta saker få nya användningsområden. Använd en stol som nattduksbord, vänd upp och ner på en (lagom hög) korg, och voilà så har du ett nytt sidobord. Du kan också använda en bordsduk som gardin. Häng den i clips så behöver du inte ens sy en endaste söm. Eller lägg ett vackert överkast över soffan du tröttnat på, det kan ge ett helt nytt uttryck till rummet.

Ava Sanberg Wallpaper

Inspiration från Sandberg Wallpaper – Ava

Behåll det befintliga

Ett tidlöst och hållbart hem tycker Ida kännetecknas av möbler i gedigna material, som rent trä istället för fanér så att det är lätt att slipa och måla om vid behov eller när man vill ha förändring. Välj också naturmaterial som inte fäller microfibrer vid tvätt, råder hon.

– Den största energitjuven i hemmet är utan tvekan all nyproduktion. Det spelar ingen roll hur miljövänligt ett nyköpt kök är, att behålla det befintliga är alltid bättre för miljön. Är du trött på det, måla om!

Behöver man ändå inhandla något, satsa på vintage, second-hand, auktioner, antik-affärer eller botanisera på en närliggande loppis.

– Åh, jag har gjort så många bra fynd! Men två som jag använder varje dag är våra soffor. Den ena är inropad på Lauritz.com för 300 kronor och – fyndet – när jag hittade den andra, i samma stil, på Erikshjälpen, också för 300 kronor, berättar Ida.

När vi går mot en ny säsong tycker Ida om att ändra om lite i inredningen hemma.

– Mattorna är till exempel det första som åker bort när sommaren kommer och som jag sen tar fram på hösten. Med dem blir det mysigt och ombonat och utan dem blir det så ljust och luftigt. Ljusstakar och levande ljus är också en bra och enkel mysfaktor att ta fram nu. Var dock noga med att köpa ljus av stearin och inte paraffin, som är en koldioxidbov.

Foto ur boken “Ett hem med omtanke” av Ida Mangtorn (Roos & Tegnér)

Varsamt & giftfritt

Vill man förändra och reparera möbler kan man också förstås vända sig till specialister på byggnadsvård. De har inte bara kunskap om 1700-talsmöbler utan har även stor kunskap om andra årtal och sekler.

Vill du snickra själv kan det vara bra att tänka på att vara så noggrann som möjligt, så att du slipper använda så mycket fogmassa, som innehåller konserveringsmedel och biocider. Runt fönster och dörrar kan man också använda drev istället för fogmassa.

Det är också viktigt att se till livscykelkostnaden i det man gör. Ett lägga in ett riktigt trägolv är dyrare än en plastmatta men det ger längre hållbarhet och ett ökat värde på huset eller lägenheten. För att få det så giftfritt som möjligt är det också viktigt att låta materialen torka ordentligt, att använda god ventilation och att inte vistas i nymålade rum.

Fåtölj från Ire möbel, design Emma Olbers

Vinterns trender

Under sensommaren gick Formexmässan av stapeln i Stockholm och som vanligt bjöds det på en hel del trendspaningar inom inredning. Mässan själv hade utkristalliserat tre övergripande trender för hösten och vintern 2018/2019. Den första, Botanical Baroque, handlar om storslagenhet och har lånat referenser från konsthistorien och från yvig grönska. Det ska kännas dramatiskt och lyxigt hemma, med djupt mättade färger eller dämpade pasteller mot mörk botten.

Formex trend: Crafts and Makers. Foto: Jonas Svenningson

Den andra, Crafts & Makers, handlar om högklassigt hantverk, naturen som inspiration och äkta material. Något som i högsta grad känns hållbart. Keramik, träbestick och vackra vaser i glas med fröställningar fick bland annat illustrera trenden på mässan. Under mässan fanns det även mästare och gesäller på plats som visade sina speciella kunskaper och färdigheter, och just detta, att lära oss hantverket själva och även att värdesätta den småskaliga genuina lokalproducenten, är en tydlig trend.

Den tredje trenden, Tinted Love, handlar om rebelliska färgmixar, stora former och överdimensionerade detaljer. Satsa till exempel på roliga, loppisfyndade detaljer och välj färger som rosa, solgult, grönt och turkos.

Ett smart sätt att hämta och samla inspiration på är via Pinterest. När siten trendspanade inför 2018 hamnade bland annat resort & rotting i topp. Satsa på detaljer som får badrummet att andas spa och resort och möbler i rotting som påminner om soliga dagar. En annan trend var att lyfta in metaller i inredningen, och gärna mixa olika sorters, och man såg även en trend i att tapetsera även taket, eller dekorera det med mönster, spännande färger eller ny textur. En färg som stack ut lite extra var salvia, en grågrön nyans, som bland annat är snygg till grått.


Idas hållbart hemma-tips:

  • Möblera om
  • Byt användningsområden
  • Välj gedigna material
  • Fynda på loppis
  • Säsongsanpassa

För mer inspiration för ett mer hållbart hemma: @idamagntorn


COMMENTS ARE OFF THIS POST