close
Se över ditt vattenfotavtryck
Badrum & Kök - Vattenanvändning

Se över ditt vattenfotavtryck

Spara på vattnet och gör en energi- och miljövinst.

01. Byt ut gamla kranar

Forskare vid RISE har visat att det går att spara mer än en fjärdedel av varmvattenanvändningen genom energi-klassade blandare med funktioner som påverkar användarens beteende.

Välj till exempel en kran med kallstart eller återfjädrande reglage, eller kranar där man måste dra i en spak för att öka flödet. Företaget Altered har även tagit fram en teknik som omvandlar vattenstrålar till dimma. Vattendimman förbrukar mindre vatten men det fungerar ändå att tvätta händerna i strålen och genom att vrida på munstycket går det att släppa igenom mer vatten.

Man kan också byta ut munstycket mot en perlator, som sparar på vattnet genom att blanda in luft redan vid låga temperaturer. Om du byter ut en gammal kran mot en mer resurssnål kan du spara uppemot 20 procent vatten.

02. Välj A +++-klassade vitvaror

Valet av vitvaror hemma påverkar energiförbrukningen och vattenanvändningen. Försök att välja en så energisnål maskin som möjligt, gärna märkt A+++. En modern A-klassad diskmaskin förbrukar en tiondel så mycket vatten som att diska för hand! Med en modern maskin är det inte heller nödvändigt att skölja av disken innan för att det ska bli rent, vilket sparar en stor mängd vatten. Ska du köpa ny tvättmaskin bör du investera i en maskin med minst 1400 varvs centrifugering, då centrifugering är det mest energisnåla sättet att få bort vatten ur kläderna.

Tänk också på att vänta med att köra diskmaskin och tvättmaskin tills de är fulla, och anslut diskmaskinen till kallvattnet (det sparar 20-30% uppvärmningskostnad).

03. Välj en snålspolande toalett

En smårinnande toaletten kan förbruka upp till 700 000 liter vatten på ett år – hela tio gånger mer än vad en vanlig toalett förbrukar under ett års användning! I pengar blir det över 10 000 kronor som bara försvinner ut i avloppet. Så, se över din toalett – en snålspolande toalett kan spara upp till fyra liter vatten per spolning. Innan man sätter in en ny toalettstol är det en god idé att först se till att undersöka rören om man bor i en äldre fastighet för att undvika eventuella stopp i toaletten.

04. Minska den globala vattenförbrukningen

Vårt vattenfotavtryck består också av de kläder, den mat och de saker som vi handlar. Man brukar pratar om virtuellt vatten, osynligt vatten, vatten som krävs för att producera en viss vara. I stora delar av världen är vatten en bristvara och år 2030 beräknas 47 procent av världens befolkning bo i områden med vattenbrist. Visste du till exempel att det krävs mellan 7000 – 29 000 liter vatten för att producera 1 kg bomull och 2700 liter vatten för 450 liter vatten för 1 kg majs. Ställ också krav på de produkter som säljs i Sverige. Handla secondhand eller köp färre plagg av bra kvalitet.

05. Förändra ditt beteende

En minskad vattenanvändning handlar i grund och botten mycket om ett förändrat beteende. Duscha till vardags och bada badkar bara någon gång ibland, fyll tvätt- och diskmaskinen full innan du tvättar och stäng av den rinnande kranen när du borstar tänderna.
För att bidra till ett friskt vatten bör du också se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet, som målarfärg, kemikalier, lösningsmedel och läkemedel. Köp inte schampon och kläder som innehåller antibakteriella ämnen då dessa kommer ut i vattnet. Välj tandkräm och deodorant som inte innehåller triclosan, ett antibakteriellt ämne som reningsverken inte kan rena, och överdosera inte – varken schampo eller tvättmedel.

06. Håll bättre koll

Slutligen, håll koll på din vattenförbrukning. Som villaägare har du normalt en vattenmätare installerad som visar hur stor din vattenförbrukning är. Betalar du själv för ditt vatten får du uppgifter om din förbrukning av din vattenleverantör. Numera finns det även schablonsiffror för att kunna räkna ut den ungefärliga varmvattenförbrukningen, beroende på om man bor i flerbostadshus eller småhus.

Foto: Gustavsberg


COMMENTS ARE OFF THIS POST