close
Säkra badrummet från fukt och vattenläckor
Säkra-badrummet-från-fukt-och-vattenläckor
Badrum & Kök

Säkra badrummet från fukt och vattenläckor

En skada orsakad av vatten eller fukt kan innebära förödande konsekvenser för ditt badrum, kosta mycket pengar och till och med orsaka hälsoproblem.

Nästan var tredje svensk har någon gång drabbats av en vattenskada och en av våra vanligaste boendeproblem är fuktskador. Mögel kan uppstå i en fuktig konstruktion med dålig ventilation och vissa studier (bl a Värmlandsstudien) har visat att barn som bor i hus med fukt- och mögelproblem löper större risk att utveckla astma, allergi, rinit och eksem. Vattenläckor är vanligast i varm- och kallvattenledningar och oftast uppstår det skador pga gamla och slitna rör och ofta från ett dolt rör som står och läcker under lång tid. Men även väggar och golv i badrum och anslutning till tätskikt till golvbrunnar kan vara orsaken. Ett dåligt tätskikt kan i värsta fall mynna ut i en vattenskada och kosta uppemot 100 000 kr att åtgärda. Så det första du ska tänka på vid en badrumsrenovering är att anlita en behörig firma. Spara viktiga dokument, dokumentera arbetet, skriv tydliga avtal och se till att du får ett kvalitetsintyg när jobbet är klart. Hantverkaren ska ha våtrumsbehörighet och utbildning från Byggkeramikrådet.

Se bakom ytan

Ett badrum har en genomsnittslivslängd på ca 20 år och när man renoverar är det inte i första hand ytan man behöver se över, utan de lager som skyddar fukt från att ta sig in i väggar och under golv. Se till helheten och projektera badrummet noggrant, alltifrån avloppsdragningar till underlag till kakelsättning och montering av installationer. Komplexiteten vid dragning av vattenledningar är en stor orsak till många vattenskador. Även placeringen av saker och ting kan ha stor betydelse. För att undvika framtida fuktskador i ditt nya badrum är det också viktigt att ventilationen håller god kvalitet.

Ett skyddande tätskikt som stoppar fukt från att tränga in i väggar och golv är sedan a och o för ett problemfritt badrum. Under kakelplattor och klinker bör det finnas fuktspärr och det är viktigt att det inte finns någon spricka längs väggar eller golv, särskilt runt badkar, golvbrunn och dusch. Om du måste borra i kakel tänk på att borrhål och pluggens skruvhål ska fyllas igen med våtrumssilikon innan skruven dras fast. Äldre golvbrunnar måste också bytas ut vid renovering då man sedan 1990 ändrade provmetod och krav för typgodkännande av golvbrunnar. De blev bland annat anpassade för anslutning till moderna tätskiktssystem för keramik.

Vårda ditt våtrum

Ditt nya badrum kräver nu också vård och omsorg för att det ska stå sig i 20 år till. Tänk t ex på att alltid stänga av huvudkranen när huset står tomt i mer än ett dygn och lämna aldrig hemmet med tvättmaskinen på. Efter en dusch ska badrummet vara torrt efter ca 30 min, se till att det är lätt att hålla rent och tänk på att rensa och rengöra alla golvbrunnar regelbundet. Kontrollera rören genom att titta under vask och handfat. Gamla silikontätningar i väggar och golv bör bytas ut när de börjar spricka. En normal våtrumsskada på en halv kvadratmeter runt golvbrunnen innebär att man kan tvingas riva ut hela badrummet där 90-95 % av materialet inte är skadat, vilket innebär både en ekonomisk och en miljömässig kostnad.
En varningssignal på att något inte står rätt till är dålig lukt, när det luktar instängt och obehagligt kan det betyda fukt och mögel. Andra varningssignaler är kakel som spruckit, öppna skarvar på vinyltapeter och missfärgningar på golv och väggar. Misstänker du att du fått en fuktskada, anlita en besiktningsman innan du går vidare.

Visste du att …
… många äldre badrum, från 50-talet, är byggda för bad och inte dusch och är därmed inte anpassade för påfrestningen från en dusch. Badrum som helkaklades före slutet på 70-talet har ofta dåligt fuktskydd under kaklet

Mer information: Byggkeramikrådet, Golvbranschrådet


COMMENTS ARE OFF THIS POST