close
Så undviker du vattenskador
vattenläcka
Vattenanvändning

Så undviker du vattenskador

Många villaägares största mardröm är en vattenläcka. Den ger förödande konsekvenser på huset, kostar mycket pengar att återställa och kan leda till mögel som i sin tur kan orsaka hälsoproblem.

En undersökning från Villeroy & Boch Gustavsberg visar att var tredje svensk någon gång har drabbats av vattenläcka och en tredjedel av dessa har bedömts som omfattande. Vanligast är det med läckor i varm- och kallvattenledningar. De flesta vattenskador uppstår på grund av att rören är gamla och slitna, ofta från ett dolt rör som står och läcker lite under en lång period.

Länsförsäkringar har kunnat se att vattenskadorna i kök gått om våtrumsskadorna. Det beror bl a på att det idag finns mer utrustning som är anslutet till vatten i kök, t ex kyl och frys med inbyggd ismaskin och kolsyrat vatten. En annan anledning är att vi lägger in trägolv i större utsträckning. De rekommenderar bl a att man för att undvika dyra olyckor installerar vattenfelsbrytare. En sådan känner av ett vattenläckage i ett tidigt skede, då den larmar och direkt slår av huvudtillförseln av vatten. Den fungerar alltså i princip på samma sätt som en jordfelsbrytare gör för elsystemet. Flera försäkringsbolag erbjuder idag en billigare premie om man har en vattenfelsbrytare installerad.

För att undvika vattenskador tipsar Länsförsäkringar även om att alltid stänga av huvudkranen när huset står tomt i mer än ett dygn och att alltid använda och installera provade och typgodkända produkter samt att anlita auktoriserade VVS-installatörer. Ett annat tips är att skaffa ett sk vattenlarm, som installeras under diskbänk, diskmaskin och kyl och frys. Se också till att diskmaskin och kyl- och frys står på ett fuktsäkert underlag.


COMMENTS ARE OFF THIS POST