close
Så sparar du på vattnet
Badrum - Köket

Så sparar du på vattnet

Vi har gott om bra vatten i Sverige. Trots detta innebär det en miljövinst att spara på vatten.

– En stor anledning till detta är att reducerad vattenanvändning också innebär reducerad energianvändning, för uppvärmning av vatten och för distribution i systemen, berättar Linn Stengård på Energimyndighetens analysavdelning. Mindre vattenåtgång innebär dessutom lägre användning av kemikalier för att rengöra spillvattnet.

Skillnad mellan hus och lägenhet

I ett internationellt västerländskt perspektiv är svenska hem relativt begränsade i sin vattenkonsumtion. Vi har varit tidiga med snålspolande toaletter och har hög snittstandard på våra vitvaror. I amerikanska hushåll till exempel använder man 262 liter vatten per person om dagen. Det kan jämföras med svenska hushåll som förbrukade mellan 130 liter per person och dag (för boende i hus) och 183 liter per person och dag (för boende i lägenhet) enligt två studier gjorda av Energimyndigheten.

– Att vattenanvändningen skiljer sig mellan boende i lägenhet och hus kan eventuellt förklaras av att husägare står för sin vattenkostnad själv, medan boende i lägenhet betalar för vattnet indirekt via månadsavgiften och därmed inte är medvetna om vad det faktiskt kostar, förklarar Linn Stengård.

– Beteendeaspekten visade sig mycket viktig för vattenanvändningen i hemmen som deltog i studierna, säger Linn Stengård. Det finns även många tekniska lösningar som kan hjälpa oss förändra beteenden och reducera vår vattenkonsumtion. En energimärkning för tappvattenarmaturer är på väg och ska lanseras inom kort.

Råd och teknik för reducerad vattenanvändning:

Om du diskar för hand – köp en diskmaskin. En modern A-klassad diskmaskin förbrukar en tiondel så mycket vatten som att diska för hand! Med en modern maskin är det inte heller nödvändligt att skölja av disken innan för att det ska bli rent, vilket sparar en stor mängd vatten. Vänta med att köra diskmaskin och tvättmaskin tills de är fulla, och anslut diskmaskinen till kallvattnet (det sparar 20-30% uppvärmningskostnad).

Installera ett snålspolande duschmunstycke. Förkorta dina duschar och duscha hellre än att bada. Det finns även energisparande blandare som kan reducera vattenanvändningen i kök och bad med upp till 40 %.

Hela vinsten av effektivisering och teknik kan däremot ätas upp av en smårinnande toalett, som kan förbruka upp till 700 000 liter vatten på ett år – hela tio gånger mer än vad en vanlig toalett förbrukar under ett års användning! I reda pengar blir det över 10 000 kronor som bara försvinner ut i avloppet. En droppande kran förbrukar ca 15 000 liter om året, och en strilande kran 300 000 liter. Kostnaden för att åtgärda läckande toaletter eller kranar lönar sig alltså relativt snabbt.


COMMENTS ARE OFF THIS POST