close
Så kan julgranen ge ny energi
Återvinn-julgranen
Återvinning

Så kan julgranen ge ny energi

När julen är slut åker också julgranen ut. Men kasta den inte bara på närmsta soptipp. Genom att återvinna granen kan den bidra till ett klimatsmartare samhälle.

Den uttjänta julgranen räknas som grovavfall och ska slängas i grovsoprummet. Det är bra om du klipper ner granen och lägger den i en sopsäck, då tar den mindre plats och barrar inte ner grovsoprummet. Den kan också lämnas in på en insamlingsplats för just julgranar. De återanvänds sedan genom en kvalitetskontroll. Så länge granen är pyntfri så kan den krossas och bli till bioflis.

Ett annat, desto mer klimatsmart alternativ, är att lämna granen till en återvinningscentral där den kan bli till biobränsle. I Stockholm pågår nu också ett nytt pilotprojekt för att omvandla granen till biokol. Stockholm stad och Stockholm vatten ligger bakom projektet där en ny anläggning ska byggas till våren där trädgårdsavfall omvandlas till biokol och en stor del av julens granar kommer att gå just dit. Biokol är ett jordförbättringsmedel. Det hjälper till att öka markens bördighet och det blir lättare att plantera och att få träd att växa, vilket i sin tur hjälper till att skapa ett grönare samhälle. Det går också att använda biokol som tillskott i djurmat för att hålla djuren friska i stället för att mata med antibiotika.

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST