close
Så kan du rädda havet från plasten
Mikroplaster-finns-i-hygienartiklar-som-tvål
Vattenanvändning

Så kan du rädda havet från plasten

Om trettio år kan det finnas mer plast än fisk i haven. Plast i havet är ett växande problem och en del av plasten kommer från hushållen. Här kommer några tips på hur du kan minska på plasten i hemmet och bidra till att rädda våra hav.

Rensa ut mikroplasten

Mikroplaster är pyttesmå plastbitar. De rinner genom reningsverken och ut i haven. Fiskar och andra djur äter upp dem i tron om att det är mat och blir förgiftade. Risken är att gifterna i plasten tar sig in i fettvävnaden på djuret och transporteras uppåt i näringskedjan till oss människor. Varje år hamnar 40 ton mikroplaster bara i Östersjön. Mikroplaster används ofta i peelande och skrubbande produkter som ansiktsscrub, tvålar och tandkräm men också i skönhetsprodukter som mascara och läppstift. Titta på innehållsförteckningen när du köper nytt. Står polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon med bland ingredienserna är det plast och ofta mikroplast. Det finns också appar som kan hjälpa dig att hålla koll på ingredienserna; Beat the microbead och CosmEthics. Med dem kan du scanna produktkoden för att veta om varan är säker eller inte.

Tvätta mer sällan

Plastpartiklar från fleece och andra syntetmaterial lossnar i tvätten. Det åker sedan genom filter och reningsverk och ut i haven. Innan du tvättar kan det kanske räcka med att vädra och ta bort fläckar med en våt trasa istället, så minskar du risken för att mer plast kommer ut i havet. Ett annat tips är så klart att undvika att köpa filtar och plagg i fleece och syntetmaterial.

Naturskyddsföreningens hemsida hittar du mer tips!


COMMENTS ARE OFF THIS POST