close
Så bra är smarta elmätare
Smarta-elmätare-kan-minska-elanvändningen
Elanvändning

Så bra är smarta elmätare

Energimyndighetens Testlab har testat åtta olika smarta elmätare som kan hjälpa dig att dra ner på elanvändningen.

Energimyndigheten har testat åtta olika smarta elmätare för att kontrollera hur mycket el de drar, användarvänligheten och att den information som kan utläsas från elmätaren är både enkel och begriplig. Testet gick ut på att mäta elmätarnas prestanda och egen elanvändning. De fick även ett omdöme utifrån hur enkla de var att installera och hur användarvänliga de var. Testet visade att de flesta elmätarna rankar högt och har fått betyg 7 eller 8 på en skala från 1 till 10, där 10 är högsta betyg.

– De flesta av elmätarna var lätta att använda och hade en bra webbsida eller app. Men några av elmätarna hade sämre layout på webbsidan eller i appen och även komplicerad installation som drog ner betyget, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.

Så fungerar smarta elmätare

Vanliga elmätare kopplas in direkt i vägguttaget och ansluts till den produkt som du vill mäta elanvändningen för. Numera finns det också så kallade smarta elmätare som kan kopplas till elskåpet på ett enkelt sätt. Därefter kan elanvändningen följas via en mobilapp eller en webbsida för att se den totala elanvändningen. Detta hjälper dig att se över ditt beteende i vardagen när du tvättar, städar och lagar mat och hur det påverkar elanvändningen.

Här kan du läsa mer om Energimyndighetens test av de smarta elmätarna

Foto: Energimyndigheten


COMMENTS ARE OFF THIS POST