close
Plastbanta – för miljö och hälsa
Plastbanta-för-miljö-och-hälsa
Giftfritt hem

Plastbanta – för miljö och hälsa

Från och med den 1 juni i år träder en ny förordning om plastbärkassar i kraft med syfte att minska antalet plastpåsar. Genom att dra ner på antalet plastpåsar och annan plast gör du både miljön och hälsan en tjänst.

Därför är plastpåsen en miljöbov

Plastpåsar är inte särskilt dyra att tillverka men deras avtryck på miljön är desto mer kostsamt. Många plastpåsar hamnar på villovägar och innebär ett stort nedskräpningsproblem. Nedbrytningen av en plastpåse tar mellan 100-500 år och de mikroskopiska plastpartiklarna i påsen som bildas under nedbrytningsprocessen förorenar vattendrag och orsakar havsdjurs och sjöfåglars död. Målet med den nya förordningen är att minska förbrukningen av plastbärkassar och nedskräpning och att nå ett mer effektivt resursutnyttjande. Målen är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider 90 påsar per person och år senast den 31 december 2019 och 40 påsar per person och år senast den 31 december 2025. Från och med den 1 juni 2017 måste butikerna informera kunderna om plastpåsens skadliga inverkan på miljön. Nu börjar också de stora klädföretagen ta betalt för påsarna som ett incitament till att fler kunder minskar konsumtionen av plastpåsar.

Istället för plastpåsen

Försök återanvända plastpåsen så mycket du kan, se därefter till att påsen går till återvinning eller förbränning. Istället för att köpa en plastpåse varje gång du handlar kan du packa varorna i en medhavd tygkasse eller ryggsäck. Ett annat alternativ är en hopvikbar påse av återvunnen polyester.

Plastbanta köket

Plast är ett väldigt praktiskt material, inte minst i hemmet. Men det är också problematiskt, ur miljösynpunkt inte minst. Men plastens byggstenar svettas ut och sprids under sin livstid. Flera av tillsatsämnena är skadliga för hälsan. Plasttallrikar och plastglas till exempel kan ge ifrån sig BPA, ett ämne med hormonstörande egenskaper. Plast som värms läcker mer kemikalier så undvik att använda köksredskap i plast som kommer i kontakt med värme. Byt gärna ut pastasleven, stekspaden och durkslaget i plast mot rostfria material och redskap i trä och investera i matlådor av glas eller rostfritt stål. Du kan också återanvända glasburkar och förvara maten i dem.

Rensa ut mikroplasten

Mikroplaster används ofta i peelande och skrubbande produkter som ansiktsscrub, tvålar och tandkräm men också i skönhetsprodukter som mascara och läppstift. Titta på innehållsförteckningen när du köper nytt. Fleece och andra syntetmaterial innehåller små plastpartiklar så välj gärna andra alternativ. Tänk också på att tvätta fleece och syntetkläder mer sällan då plastpartiklarna lossnar i tvätten.

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST