close
Nytt test visar att diskmaskinen sparar energi
diskmaskin
Köket

Nytt test visar att diskmaskinen sparar energi

Energimyndighetens senaste test av diskmaskiner visar att programmet som använts för energimärkningen är energieffektivast och använder mindre vatten än autoprogrammet. Testet visar dessutom att det går åt upp till fyra gånger mer energi att diska för hand istället för i maskin.

Energimyndigheten har testat diskmaskiner i energiklass A+, A++ och A+++. Testet har jämfört det diskprogram som används för energimärkningen med autoprogrammet på samma maskin. Resultatet visar att energimärkningsprogrammet, det som på maskinen kallas för eco, är mest energieffektivt och dessutom använder mindre vatten. Disken blir lika ren med båda programmen.

Med ekoprogrammet använder de testade diskmaskinerna i snitt 250 kilowattimmar (kWh) per år. Vattenanvändningen med samma program är i snitt 2 920 liter (beräknat på 280 diskar/år).

Att alltid välja autoprogrammet istället för ekoprogrammet gör att energianvändningen ökar till 340 kWh och vattenanvändningen till 3 980 liter per år.

Stor skillnad mellan hand- och maskindiskning

Den största skillnaden i energianvändning visade sig dock ligga mellan att diska i diskmaskin och att diska för hand.

– Tvärtemot vad många kanske tror så går det faktiskt åt upp till fyra gånger mer energi att diska för hand. Det beror på att det går åt en större mängd varmvatten när man handdiskar, säger Helena Nilsson som ansvarar för testet på Energimyndighetens Testlab.

Att diska samma mängd disk som i testet för diskmaskiner för hand ger en årlig energianvändning på 930 kilowattimmar och en vattenanvändning på 25 480 liter.

Energimärkningen skärps

Diskmaskiner omfattas av EU-gemensamma krav på ekodesign och energimärkning sedan många år tillbaka. A+++ är den nu energieffektivaste klassen. Eftersom diskmaskinerna blir allt mer effektiva pågår nu ett arbete med att revidera skalan. I framtiden kommer A åter vara den effektivaste klassen precis som när energimärkningen var ny.

– Cirkulär ekonomi diskuteras mycket på EU-nivå och diskmaskiner kommer framöver även få krav på livslängd, reparerbarhet och möjlighet till återvinning, berättar Lovisa Blomqvist, handläggare på Energimyndigheten.


COMMENTS ARE OFF THIS POST