close
El
Nytt test: så kan rätt luftavfuktare spara energi
Nytt-test-om-luftavfuktare
El

Nytt test: så kan rätt luftavfuktare spara energi

Det är stora skillnader i energianvändning mellan olika tekniker men också mellan produkter med samma teknik, visar Energimyndighetens test av luftavfuktare.

En luftavfuktare kan användas för att förebygga problem med fukt i källaren, till exempel vid ett byte av värmepanna mot ett system med fjärr- eller bergvärme. Energimyndighetens Testlab har testat ett tiotal olika luftavfuktare utifrån effektivitet, kapacitet och användarvänlighet. Det visar sig vara stora skillnader i energianvändning mellan olika kondensluftavfuktare.

Den effektivaste avfuktaren tar bort nära dubbelt så mycket fukt ur luften utan att använda mer el. Vid 60 procent relativ luftfuktighet och + 22 grader klarar de testade kondensavfuktarna att få bort mellan 0,90 liter och 1,68 liter per kilowattimme el som avfuktaren använder för sin drift. Lägst energianvändning i detta test har Albert från Stadler Form och 16 AJ från Ahlsell/KCC, båda med drygt 5 kilowattimmar per dygn.

När luftfuktigheten stiger till 90 procent och temperaturen är + 5 grader klarar den effektivaste kondensluftavfuktaren att få bort drygt en liter vatten och de minst effektiva avfuktarna får bort drygt en halv liter vatten per kilowattimme el som de använder.

Källa: Energimyndigheten. Foto: Energimyndigheten/Oskar Lürén

Läs mer om testet på Energimyndigheten

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST