close
Nytt test: LED-lampor bäst för julbelysning
Nytt-test-av-julbelysning
Belysning

Nytt test: LED-lampor bäst för julbelysning

LED-belysning är mest energieffektivt för julgransljusen, visar Energimyndighetens nya test.

Energimyndigheten har för nionde året i rad testat julbelysning och denna gång har Testlabbet testat adventsbelysning, ljusslingor och smarta lampor. I testet har man mätt hur mycket lamporna lyser och om ljuset från lampan är varmt eller kallt men även hur styrningen med fjärrkontroll eller mobiltelefon påverkar de smarta lampornas energianvändning.

Det mest energieffektiva valet visar sig föga förvånande vara LED-belysning. LED-lamporna använder bara en liten del av den energi jämfört med en traditionell glödlampa – utan att det varma stämningsljuset försvinner. Utbudet av LED-belysning är dock störst när det gäller ljusslingor.

Testet visar också att advents- och juldekorationer ger allt mer och varmare ljus för varje år. Dessutom har Energimyndigheten mätt upp om ljuset är kallt eller varmt, det vill säga lampans färgtemperatur. Den mäts i kelvin och förkortas K. Ju lägre siffra desto varmare sken får du. Den testade advents- och julbelysningen har en färgtemperatur på 2 100 upp till 2 700 K, vilket betyder att ljuset är varmt.

Styr ljusen via mobilen

I år har Energimyndigheten även testat smarta lampor. Dessa styrs trådlöst via en app i mobilen eller via fjärrkontroll. Wifi, Bluetooth och fjärrkontroll är exempel på de olika tekniker för styrning som finns. Bland kan man välja färg på ljuset från lampan vilket gör att smarta lampor kan bidra till rätt julstämning. Tänk på att de smarta lamporna innehåller mycket elektronik och har energianvändning även i standby, mellan 0,4 och 1,7 watt. För att sänka energianvändningen ytterligare bör lampan stängas av helt med en strömbrytare.

Test av elsäkerheten

I samband med testet har också Elsäkerhetsverket kontrollerat advents- och juldekorationerna, som vid ett begränsat test inte har visat några brister.

3 tips

  1. Se till att LED-lampor ingår som standard när du köper nytt
  2. Om du byter till LED-lampor i en elljusstake som inte har LED-lampor som original bör du först kontrollera tillverkarens instruktioner och byta alla lampor samtidigt
  3. Var noga med att släcka advents- och julbelysningen när den inte används för att minska energianvändningen och öka elsäkerheten

 

Hela testet hittar du på Energimyndighetens hemsida

 

 

Källa: Energimyndigheten


COMMENTS ARE OFF THIS POST