close
Miljövänliga möbler och material
Inspiration

Miljövänliga möbler och material

Hur vi inreder våra hem kan ha stor inverkan på klimatet, men med lite kunskap, omtanke och ett livscykelperspektiv kan du minska dina koldioxidutsläpp avsevärt.

Designern och kreativa chefen Emma Olbers har flera gånger prisats för sitt miljöfokus, som går som en röd tråd genom hela hennes arbete, i designen, materialvalen och produktionen. Hon har arbetat med flera olika möbelproducenter, alltifrån Ikea till små nystartade företag, och sedan 2016 är hon kreativ chef på Ire möbler. Från sin studio på Södermalm i Stockholm har hon sedan 1999 positivt påverkat möbeldesignsbranschen genom att visa att det går att producera samtida, jordnära och hållbara möbler.

– Miljövänlig design är att designern och producenten redan vid skissbordet har planerat för en produkt med koldioxidsnåla material, med så lite material som möjligt och med material som går att underhålla, till exempel tvätta. Produkten ska också gå att reparera och sist men inte minst, den ska gå att separera för återvinning, och att materialen då är återvinningsbara, säger Emma.

Hållbarhetstänket och miljöengagemanget tror Emma antagligen kommer ifrån att hon är uppvuxen på ett jordbruk i Lerum utanför Göteborg, i ett hus där hon är femte generationen.

– Jag tror att arvet, miljön i huset och närheten till naturen har spelat in när det gäller mitt yrkesval och min önskan att göra så hållbara produkter som möjligt, säger hon.

Redan 2008 gick hon en fördjupningskurs på Sustainable Fashion Academy där hon lärde sig mer om hur allt hänger ihop, och om vikten av livscykelanalyser och spårbarhet. Och lärandet och fördjupningen inom detta område har fortsatt. I samband med sin utställning Where does it come from? på Stockholm Furniture Fair 2016 tog hon till exempel hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet för att rangordna de material hon arbetar med efter hur mycket koldioxidekvivalenter per kilo material de gjorde av med.

Materialval & underhåll

Enligt rangordningen som Emma gjorde tillsammans med IVL kan man bland annat utläsa att läder släpper ut 300 gånger mer koldioxid än lövträ.

– Därför skulle jag satsa på massivträ och snabbväxande fibrer som sjögräs eller hampa, som släpper ut ännu mindre. När jag väljer skinn ska det vara vegetabiliskt garvat från grönbetande kor, det hjälper den biologiska mångfalden, artrikedomen i Sverige. Jag skulle sedan välja en ytbehandling av olja eller vax som slits snyggt och är lätt och underhålla. För varje extra år som möbeln håller blir ju utsläppen mindre av möbelns totala liv. Generellt skulle jag välja bort material som inte är förnyelsebara eller återvunna, råder Emma.

I en möbelaffär kan det vara svårt att veta vad man ska fråga om för att ta reda på om en möbel är hållbart producerad.

– Om man redan valt trä så skulle jag fråga om återplantering. Materialvalet är ju det absolut viktigaste när det gäller möbler eftersom det står för cirka 50 procent av en möbels totala utsläpp. Efter det skulle jag kolla vilken energimix det är på fabriken, det bör ju vara 100 procent förnyelsebart. Jag skulle också fråga hur man underhåller möbeln och om det finns reservdelar och vart jag ringer då, tipsar Emma.

Miljömärkning & återbruk

Robert af Wetterstedt, sekreterare i 100gruppen, en branschorganisation som vill bidra till skapandet av en cirkulär inredningsmarknad, berättar att det finns en kemikalielagstiftning, Reach, som alla som säljer varor inom EU ska följa. Den innebär att tillverkare/leverantörer ska deklarera om de har ämnen på kandidatlistan, det vill säga farliga ämnen i sina produkter. Men det finns väldigt sällan redovisat, nästan aldrig.

– För konsumenter finns det egentligen bara en miljömärkning, och det är Svanen. För branschen finns Möbelfakta, Basta, Byggvarubedömningen och SundaHus. Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, är även en bra site för cirkulära produkter, säger han.

Idag finns det flera återbruksföretag för möbler, till exempel Kompanjonen, off2off, Reclamed, Rekomo, RP, Sajkla och för leasing Beleco, fortsätter Robert, och han ger också sina bästa tips för en mer miljövänlig och hållbar inredning hemma.

– Köp begagnade/antika möbler utan farliga kemikalier som går att restaurera, köp designmöbler av hög kvalitet i naturmaterial som går att renovera/restaurera, det blir antikmöbler på lång sikt och går att sälja för ett högt andrahandsvärde, köp möbler utan farliga kemikalier som plast och brandskyddsmedel, och om försäljare inte kan redovisa innehåll avstå då från att handla en sådan produkt.

Glöm inte utemöblerna

När det gäller möbler som står ute stora delar av året bör du till att börja med fundera om du verkligen behöver köpa nya, råder Naturskyddsföreningen. Mögelprickar kanske kan tvättas bort och de kanske kan slipas eller målas om. Glöm inte heller att välja miljömärkta skyddsprodukter.

Behöver du nya möbler, kolla gärna andrahandsmarknaden först och måste du köpa nytt, välj svenska träslag som till exempel furu. Vill du absolut ha möbler av tropiskt trä råder Naturskyddsföreningen att du väljer FSC-märkta möbler, den märkningen ställer krav på skogsbruket utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

Foto av Emma Olbers: Andy Liffner


COMMENTS ARE OFF THIS POST