close
Mer hållbara ljus i mörkret
Lampa vid skrivbord
Belysning

Mer hållbara ljus i mörkret

Höst- och vintermörkret kräver ljus, både i form av elektriska lampor och stearinljus. Här kommer lite tips på vad man kan tänka på för att ljusen i mörkret ska bli mer hållbara.

Under höst och vinter ökar energikonsumtionen och användningen av naturresurser för oss här i Norden. För att må bra och hålla oss vakna efter klockan fem i november krävs det helt enkelt andra ljuskällor än den som brukar lysa med sin frånvaro just då. Som tur är finns det numera mer hållbara alternativ på marknaden när vi behöver komplettera det sinande dagsljuset.

Glödlampan som har lyst upp våra hem sedan slutet av 1800-talet är snart ett minne blott. Den gav ett bra ljus men omvandlade endast fem procent av energin till ljus (resten blev värme) vilket gjorde att EU-länderna gemensamt bestämde sig för att fasa ut den. I början var det många som hade svårt att vänja sig vid det skarpa ljuset från LED-lamporna men idag märks det ingen skillnad, i så fall är de oftast gamla eller väldigt billiga lampor enligt experterna. Även energikrävande halogenlampor har nu börjat fasas ut och troligtvis kommer även lågenergilamporna att försvinna, i och med att de innehåller kvicksilver.

35 ljuskällor per hushåll har blivit 100

Mona Tjernström jobbar som energi- och klimatrådgivare i Sundsvall med att ge opartiska och kostnadsfria råd. Enligt henne finns det många och bra alternativ på marknaden men man bör även tänka på att inte satsa på fler och fler ljuskällor bara för att de drar mindre el, då gör effektiviseringen inte någon större nytta.
– I och med att man byter till LED blir man lätt lurad av att man sparar så mycket och ökar till fler ljuspunkter istället. Som en jämförelse kan man säga att vi tidigare hade 35 ljuskällor per hushåll och nu är vi uppe i 70-100 stycken, säger hon.
Det är framförallt på grund av att det blivit vanligare med spotlights men även att många armaturer numera har flera ljuskällor i sig.

Lampguiden

För att välja ut de lampor som är energieffektiva och stämmer med ens behov brukar Mona tipsa om Lampguiden. Det är en app med tips på belysning i flera olika typer av rum, omvandlingstabell från watt till lumen (ljusstyrka) och hjälp att hitta lampa som ersättning till den gamla. Hon poängterar även att det kanske inte alltid är nödvändigt att köpa en lampa som uppges hålla 25 000 timmar och som ofta är dyrare utan det går i stället att välja en som håller 15 000 timmar. Man räknar med att varje lampa är tänd omkring 1 000 timmar/år om det är tänt 5 timmar per kväll när det är mörkt ute. Den som uppges hålla 15 000 timmar håller då i 15 år.

Tänd ett ljus, helst utan paraffin

Ibland kräver höst- och vintermörkret ett annat sorts ljus än det som vi får från elektriska lampor. Ett med en låga och ett mysigt sken. I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år. Men de flesta är värmeljus som är tillverkade av paraffin, en restprodukt från oljeindustrin. När ett ljus brinner ska det egentligen bara bildas koldioxid och vatten, om temperaturen är tillräckligt hög och förbränningen är fullständig. Men när paraffinljus brinner är temperaturen inte tillräckligt hög och det bildas då ofullständigt förbrända kolväten som har konstaterats vara skadliga för både vår och jordens hälsa. Stearinljus som rekommenderas istället tillverkas av animaliska och/eller vegetabiliska fetter. För att vara säker på att inte någon av de oljorna är palmolja (som bidrar till skövling av regnskog) rekommenderas Svanenmärkta ljus som är helt utan paraffin, fria från palmolja och utan engångskopp av aluminium.


COMMENTS ARE OFF THIS POST