close
Många droppar små …

Många droppar små …

Beteendet är A och O när det gäller att snåla på och värna om vårt vatten. Och till hjälp finns det flera energismarta produkter.

Sommarens rekordvärme undgick väl knappast någon. Värmen och den svåra torkan på många håll i landet gjorde också att det blev brist på vatten, något vi i Sverige varit bortskämda med och tagit för givet. Det är viktigt att både minska sitt vattenanvändande och sin energiåtgång och samtidigt se över vad man spolar och slänger ut – för det drabbar våra hav och sjöar. Vi människor orsakar också övergödning och algblomning som leder till sämre vattenkvalitet. Svenskt Vatten rapporterar att ungefär hälften av våra sjöar och vattendrag inte klarar kraven för god vattenstatus.

Ändra dina vanor

Mycket handlar i grund och botten om ett förändrat beteende. Använd vattnet på ett smartare sätt helt enkelt så spar du både vatten och energi. Duscha till vardags och bada badkar bara någon gång ibland, fyll tvättmaskinen full innan du tvättar och stäng av den rinnande kranen när du borstar tänderna.

Vi slänger och spolar ut alldeles för många svårnedbrytbara och farliga ämnen. Så för att bidra till ett friskt vatten bör du också se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet, som målarfärg, kemikalier, lösningsmedel och läkemedel. Allt som inte kan sorteras i återvinningen ska slängas i papperskorgen och inte i toaletten. Köp inte schampon och kläder som innehåller antibakteriella ämnen då dessa kommer ut i vattnet. Välj tandkräm och deodorant som inte innehåller triclosan, ett antibakteriellt ämne som reningsverken inte kan rena, och överdosera inte – varken schampo eller tvättmedel.

Smarta hjälpmedel

När det gäller att spara på vatten och energi i vardagen bör du också se över dina maskiner och din utrustning. Bara en kran som står och droppar läcker bort cirka 20 kubikmeter vatten på ett år, och om det är varmvatten motsvarar det cirka 1 100 kWh. Så tänk på att byta packning eller byt ut ett gammalt kranmunstycke mot ett vattensparande. I forskningsprojektet ”Vattenanvändning med energieffektiva blandare” såg forskarna från RISE Research Institutes of Sweden att det går att spara mer än en fjärdedel av varmvattenanvändningen med nya, energiklassade, blandare. Blandarna hade då funktioner som minskar varmvattenanvändningen genom att påverka användarens beteende, som kallstart och återfjädrande reglage.

Styxx Mora armatur

Styxx Mora armatur

En ny tvättmaskin gör också av med ungefär hälften så mycket el som en tio år gammal maskin, och tänk också på att se över varmvattenberedaren, en äldre modell kan förlora upp till 1 200 kWh/år.

Slutligen, håll koll på din vattenförbrukning. Som villaägare har du normalt en vattenmätare installerad som visar hur stor din vattenförbrukning är. Betalar du själv för ditt vatten får du uppgifter om din förbrukning av din vattenleverantör. Numera finns det även schablonsiffror för att kunna räkna ut den ungefärliga varmvattenförbrukningen, beroende på om man bor i flerbostadshus eller småhus.

Altered Nozzle

Cleantechföretaget Alteredhar lyckats omvandla vattenstrålar till dimma, och därmed kapa vattenanvändningen i vanliga kranar med 98 procent. Vattendimman förbrukar mindre vatten men det fungerar ändå att tvätta händerna i strålen och genom att vrida på munstycket går det att släppa igenom mer vatten.

 


Visste du att …

… en droppe av ett giftigt ämne kan förorena tusentals liter vatten och utsläpp dagliga kan bli kvar i generationer i vårt grundvatten.

… det du gör uppströms i mitt avrinningsområde påverkar livet och människorna nedströms.

… när du köper ett par jeans med den törstiga grödan bomull bidrar du kanske till vattenbrist i Pakistan.

… i Sverige använder vi i genomsnitt cirka 200 liter vatten per dygn. Av detta går cirka 70 liter till personlig hygien, 80 liter till WC och disk, 30 liter till tvätt, 10 liter till städning och 10 liter till mat och dryck.

Källa: WWF


COMMENTS ARE OFF THIS POST