close
Så kan du påverka ditt vattenfotavtryck genom att se över din konsumtion

Så kan du påverka ditt vattenfotavtryck genom att se över din konsumtion

Hjälp till att minska den globala vattenförbrukningen. Det handlar bland annat om val av kläder, mat och prylar.

Vi förbrukar inte bara vattnet från kranen. Vårt vattenfotavtryck består också av de varor vi handlar och vad vi väljer att äta. Ett lands fotavtryck definieras av den totala volymen färskvatten som används för att producera varor och tjänster som konsumeras av landets befolkning. Enligt en studie genomförd 2011 av UNESCO-IHE är det genomsnittliga vattenfotavtrycket i världen 1 385 kubikmeter per person och år. Enligt SCB ligger Sverige strax över det snittet med 1 428 kubikmeter vatten per person och år. Det är mycket i relation till befolkningen, men tillgången är också god. I stora delar av världen är dock vatten en bristvara och år 2030 beräknas 47 procent av världens befolkning bo i områden med vattenbrist.

Påverka ditt vattenfotavtryck

Till att börja med bör man se över sina konsumtionsmönster. Större delen av vår vattenanvändning sker i produktionen av mat och kläder. Undvik till exempel att köpa produkter från platser med vattenbrist. Kaffe, kött och bomull är stora vattenbovar. Couscous är till exempel ett bättre vattenval än ris. Ställ också krav på de produkter som vi säljer i vårt land. Man kan handla secondhandkläder och byta kläder istället för att köpa nytt. Eller köpa färre plagg av bra kvalitet och undvika bomull så gott det går.

20-50 l H2O

så mycket räknar FN med att en människa behöver per dag för sådant som dricksvatten, tvätt och disk. Till det kommer 3 500 liter vatten som behövs för att producera de livsmedel som en person konsumerar.

Visste du att

  • för att producera kaffebönorna till ditt kaffe behövs det 140 liter vatten – för en kopp.
  • ett par jeans kan kräva 10 000 liter vatten.
  • en hamburgare kan kräva så mycket som 2 400 liter vatten.

Källa: WWF

Foto: Wikipedia/en


COMMENTS ARE OFF THIS POST