close
De lever drömmen i ett klimatsmart hem
Bygga nytt & renovera - Case

De lever drömmen i ett klimatsmart hem

Marianne och Peter Norrthon renoverade ett hus med gamla anor till ett charmigt och miljösmart boende.

I ett miljövänligt och varsamt renoverat hus, med stomme från sekelskiftet mellan 17- och 1800-tal, bor Marianne och Peter Norrthon. Deras intresse för miljön började redan på 80-talet och att de skulle bo i ett klimatsmart hem och på ett sätt som harmoniserar med naturen var en självklarhet. Det tog lite tid att finna rätt läge och fastighet, och så här två år efter inflytt vet de att de är hemma. På riktigt.

Det gamla huset som var en före detta källarvind hade en charm paret Norrthon inte ville förlora, så de bestämde sig för att renovera huset istället för att bygga nytt. Materialen var viktiga och de har byggt mycket med trä. Isoleringen består av ekofiber – återvunnet papper, som har en fin isoleringsförmåga och är riktigt lätt och luftigt.

– Vi har också renoverat med material som halm och lera, som vi sedan målat med miljövänlig färg, det ger en härlig inomhusluft, säger Marianne Norrhton.

Vackert och energisnålt

Både hon och maken Peter har till mycket stor del varit med i hela byggprocessen. För dem var det viktigt att utöver att välja naturvänliga material, skapa ett hus som är energisnålt. Fönstren var väldigt vackra, men bestod bara av ett glas. För att åtgärda värmespillet, satte de dit en extra fönsterruta så att det istället blev tvåglasfönster. Luftspalten är hela 7 cm vilket ger en bra isolering.

– Visst har vi lite kallras, men inget som stör, säger Marianne.

Ved från egen skog

Uppvärmningen står en Rocket Stove för. Vedspisen tar till vara på 80-90% av rökgaserna som används till uppvärmning. Dessutom renas gaserna och påverkan på miljön är minimal. Utöver den värmekällan har de ett element som är kopplat till en ackumulatortank. Men det används bara när det är riktigt kallt. De eldar med ved från egen skog.

Naturkylskåp

För att riktigt utnyttja naturens resurser och minimera energianvändning har de installerat ett naturkylskåp. Kylan tas från rör som grävts ner två meter under marken, där temperaturen alltid är runt 7 grader. För att ytterligare ta tillvara på energi har de monterat kopparrör från ackumulatortanken som är böjda runt skorstenens innersta, för att på detta sätt värma upp vattnet.

Marianne berättar att de använder ett 12-volts batteri för elförsörjning till toalett och tvättstuga och att de idag laddar det med el, i väntan på att installera fler solpaneler. De solpaneler de har idag räcker till att värma upp vatten sommartid vid mycket sol.


COMMENTS ARE OFF THIS POST