close
LED-lampor kan bli billigare
LED-lamporna kan bli billigare
Belysning

LED-lampor kan bli billigare

Amerikanska forskare har tagit fram en ny materialblandning för lysdioder som kan dra ner priset betydligt på LED-lampor.

Enligt forskarna på Florida State University kan lamporna nu bli lika billiga som den gamla glödlampan. Blandningen som har utvecklats består av både organiska och oorganiska material, skriver tidningen Electronic Engineering Times. Materialen kan avge grönt, blått och rött ljus och genom att kombinera de tre färgerna är det möjligt att få vita lysdioder. Sedan tidigare används liknande material i solceller och andra forskargrupper är i färd med att ta fram nya lysdioder med dem. Stötestenen har hittills varit att flera lager har behövts, vilket resulterar i dyr tillverkning. Forskarna vid universitet i Florida har dock lyckats visa hur lysdioderna kan framställas med endast ett lager material och därmed drar ner kostnaden för tillverkning.

Fakta om LED-lampor

LED står för förkortningen Light Emitting Diode. LED-lampor ger mer ljus per watt än vanliga glödlampor vilket är mer miljövänligt. Till skillnad från lysrör och lågenergilampor innehåller de inte heller något kvicksilver. Med en LED-lampa kan du välja om ljuset ska vara kallt eller varmt, det står angivet på förpackningen som kelvin (K). Ju lägre siffran är desto varmare upplevs ljuset från lampan. Från och med 1 september 2013 är det också krav på att samtliga LED-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre. Lampan återger då färger på olika föremål bra.

LED-lampors livslängd

LED-lampor är konstruerade för att hålla upp till 15 gånger längre än glödlampor. De drar omkring 80 procent mindre el. Sedan 1 mars år 2014 är det skärpta krav på kvaliteten på LED-lampor vad gäller livslängden men också hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som ska finnas kvar efter 6000 timmar.

Test av LED-lampor

Energimyndigheten är i färd med att göra långtidstester av LED-lampor för att mäta ljusflöde och ljuskvalitet. Resultaten kommer att presenteras under hösten 2015. Det finns också planer på att testa hur livslängden påverkas av hur ofta LED-lampor släcks och tänds.


COMMENTS ARE OFF THIS POST