close
Lättare än de trodde att leva klimatsmart
Case

Lättare än de trodde att leva klimatsmart

Att ändra på sina vanor för ett mer klimatsmart leverne kan vara svårt. För familjen Lindell blev sex månader i ett klimatsmart hus en ögonöppnare.

Med målet att minska sitt koldioxidavtryck från 7,29 ton per person och år till 1 ton per person och år levde familjen Lindell från Hässelby, Stockholm, under en period i ett klimatsmart hus. Tillsammans med experter inom olika områden fick familjen lära sig ett nytt sätt att leva samt vad vi behöver göra för att stoppa jordens medeltemperatur från att öka. Efter sex månader i huset bor de återigen i sitt gamla hus men fortsätter att jobba med miljöfrågor.

– Det mest intressanta med projektet var att upptäcka att det är lättare att förändra vissa saker i livet än man tror, berättar Alicja Lindell. Vi nådde inte riktigt hela vägen men lyckades ändå komma ned till 1,5 ton per person och år. De sista två veckorna pressade vi oss och levde nästan som i ett kloster, åt bara veganmat och blev rätt asociala under den tiden.

Inga miljöaktivister

Huset som familjen bodde i var en del av projektet One Tonne Life, ett samarbete mellan Vattenfall, Volvo Personvagnar och A-hus. Anledningen till att familjen deltog i projektet, var ren nyfikenhet.

– Inte minst våra tonårsbarn Hannah och Jonathan tyckte att det var spännande att göra något annorlunda. Dagens barn är väldigt kloka och har överlag ett större miljömedvetande än vad vi hade. Jag och min man är helt vanliga storstadsmänniskor med ett normalt miljöengagemang som sopsorterar, lämnar glas och papper till återvinning, säger Alicja.

Förutom allt nytt de lärt sig berättar Alicja att det bästa med den här tiden har varit att de blivit ännu mer sammansvetsade. De har tillbringat mycket tid tillsammans och bland annat deltagit i Almedalsveckan. Deras vänner har också blivit inspirerade och ställt många frågor.

Koldioxidutsläppen från boendet mer än halverades

Den största och mest tidskrävande utmaningen var maten. Att undvika kött var inte svårt men att hitta närodlad frukt och grönsaker och exempelvis inte köpa sockerärtor från Kenya, var svårare. Lättare var det att börja samåka och åka kollektivt. Familjen hade även tillgång till en elbil som laddades med husets solceller.

– Att leva klimatsmart handlar mest om planering. I dag lever vi ungefär som förut men vi fortsätter att klimatsäkra vårt hus. Bland annat har vi investerat i en avfallskvarn, som jag verkligen gillar och som är en av de bästa investeringar vi har gjort. Det blir mycket mindre sopor och är mer ekonomiskt, nu behöver vi bara sophämtning varannan vecka och det vi slänger i slasken blir till biogas åt andra, säger Alicja.

– Vi har också bytt ut vårt jättestora bubbelbadkar mot ett vanligt badkar i plast, eftersom det håller värmen bättre. Genom att undvika kött från ko och får och äta mer fisk och grönsaker kan man enkelt minska koldioxidutsläppen från mat. Att låta bilen stå och istället åka kollektivt är också lätt om du planerar samt att vänta med att tappa ur badvattnet innan det svalnat, inte låta vattnet stå och rinna och att undvika att slänga mat, är andra enkla sätt att leva mer klimatsmart, avslutar Alicja Lindell.


COMMENTS ARE OFF THIS POST