close
Låt eldstaden ta plats i hemmet
Låt eldstaden bli en del av inredningen
Brasvärme

Låt eldstaden ta plats i hemmet

Frida Ramstedt och Andrea Brodin ger dig de senaste trenderna och bästa inredningstipsen för hur eldstaden kan bli en stilsäker värmekälla som passar in i just ditt hem.

Många tillverkare satsar en hel del på designen och tar fram nya modeller kontinuerligt. Allt fler vill att eldstaden också ska fungera som en inredningsdetalj och på senare år har eldstäder i alla möjliga former och färger blivit tillgängliga på marknaden, och därför kan du i valet av eldstad skapa din personliga prägel. Det går bland annat att välja och byta ut detaljer. Till exempel kan du byta ut inklädnader i vanlig plåt mot rostfritt stål, härdat glas eller värmelagrande täljsten. Lägg till dekorationsplattor på glasluckorna eller satsa på tonade spegelglas om du vill dölja eldstaden när brasan inte är tänd. Kom dock ihåg att med en mer personlig prägel på eldstaden följer också ett högre pris.

Nya trender

Är du ute efter en minimalistisk stil är det något som syns mycket av bland årets nyheter. Braskaminer och ugnar i vitt eller sobert svart, med rena, raka linjer för att smälta in i moderna villor. Bland årets hetaste inredningstrender är inspiration från naturen där botanik och råmaterial står i centrum och plockas upp i hemmet. Detta märks även på eldstädernas utformning som numera kan beklädas med naturstenarna täljsten och sandsten. Gedigna material för en naturlig känsla.

– Det som är väldigt populärt just nu vid nybyggen är stora eldstäder i betong eller sten, eller annat rått material, berättar inredningsexperten Andrea Brodin.

Tulikivi

Vit minimalism från Tulikivi.

Även kassetter där man platsbygger kaminen i huset är vanliga, särskilt i nya hus med öppna planlösningar. En annan trend är att sätta in eldstäder som inte behöver skorsten.

– De eldas oftast med bioetanol och är sot- och luktfria. En annan trend är att använda så kallad cityved, alltså små vedklampar av återvunnet material som brinner runt två timmar. Det är enklare att tända och lättare att bära hem än en säck ved, men ändå stämningsskapande, säger Andrea.

Keddy utan skorsten

Kamin utan skorsten, från Keddy.

Generöst med glas

En annan trend är att låta själva elden stå i fokus. Kaminerna utrustas med större och annorlunda glaspartier för att förbättra insynen till lågorna. Många kaminmodeller går också att välja med topp i glas för att kunna se mer av elden.

– Just nu är det väldigt populärt med eldstäder med två eller tre glas som kan monteras i ett hörn, på en genombruten vägg eller i ett parti där eldstaden kan ses från flera håll, berättar Frida Ramstedt, inredningsbloggare som driver bloggen Trendenser.

Det är inte bara själva eldstaden som har blivit en trendig detalj i inredningen. Även tillbehör och förvaring av ved i form av designade vedkorgar är på tapeten.

– Det är också väldigt trendigt att mura in vedförvaringen i anslutning till eldstaden, det funderar jag själv på att göra, säger Frida.

Contura ved bench

Låt vedförvaringen muras in bredvid eldstaden. Från Contura.

En del av rummet

Sen är det så klart viktigt att den nya möbeln passar in i ditt hem för optimal användning. Tänk både på funktionella aspekter och från ett inredningsmässigt perspektiv. En bra utgångspunkt är att utgå från flödet i rummet, menar Frida.

– Kaminen eller brasan är ju inte bara en värmekälla utan kan ju rätt placerad bli familjens lägereld, som man samlas vid och umgås intill. Därför känns det viktigt att man placerar den på ett sätt så att man kan njuta av den på ett så naturligt sätt som möjligt. Finns det bra utrymme för fåtöljer eller en soffa i närheten, kan den placeras så att den korsar siktlinjen mellan två rum så att man får optimal synlighet på den från flera håll. Eller finns det möjlighet att bygga in den i en innervägg så att brasan kan ses från två håll. Sådana frågor tycker jag man ska utmana sig själv med så att man inte slentrianmässigt ställer den på första bästa ställe som de tekniskt kunniga rekommenderar. Ofta kan man hitta andra lösningar också, som kanske är lite krångligare, men som kommer göra investeringen mer värd både i tid och pengar räknat.

Tänk på brandrisken

Det är viktigt att tänka på hur man möblerar runt en eldstad givet att det är en värmekälla som gör att vissa saker kan vara känsliga att ställa för nära. Varje tillverkare anger sitt säkerhetsavstånd men en viss form av sunt förnuft bör också råda, påpekar Frida.

– Teknik och TV-apparater som är värmekänsliga bör inte stå eller väggmonteras allt för nära, på samma sätt tycker jag att man ska vara aktsam om möbler som kan fara illa av allt för stark värme ex. läderdetaljer på möbler som lätt kan få torrsprickor eller liknade. Generellt tycker jag man ska öppna upp runt brasan så att den syns från många håll och inte möblera allt för nära. Kanske kan man ställa en läsfåtölj i närheten eller fundera lite kring hur man kan ställa möblerna så att man får glädje av eldstaden från så många håll som möjligt.

Matcha husets karaktär

Hur väl en stor täljstensugn eller modern braskamin smälter in i rummet beror till viss del vilken stil du har i övrig inredning, men främst på husets utseende och karaktär, något som kan vara bra att ha i åtanke när du funderar på val av modell och form.

– Jag tycker att man ska välja eldstad utifrån den stil som huset har, inte efter en specifik inredningsstil. Ofta hänger ju det där samman men man måste tänka på att husets karaktär kommer leva längre än din soffa eller matta så tycker du inte att de möbler du har idag passar ihop med den eldstad som skulle vara finast i ditt hus så är jag inte främmande för att man antingen gör en medveten stilkrock med inredningen eller anpassar den i färg och form efter den typ av eldstad man ska installera, menar Frida.

Även Andrea tycker att det är viktigt att titta på husets övriga arkitektur och hitta något som passar in i stilen.

– Bor man väldigt modernt kan man gå loss på mer avancerade eldstäder som kanske hänger från taket, men i ett sekelskifteshus känns kakelugn mer rätt. Det kan bli ganska coolt med en stilmix också. Väldigt moderna möbler till en gammaldags och färgstark kakelugn till exempel.

Contura Duo modern gammal

Våga blanda stilar. Låt en gammal, klassisk kakelugn ta plats i ett modernt hus.

Å andra sidan behöver du inte nödvändigtvis lägga all din energi på att kaminen eller kakelugnen ska matcha rummet eller din stil, menar Andrea. Istället kan du göra det lite enklare för dig och plocka upp en färg eller annan detalj i eldstaden och låta det harmonisera med rummet.

– Egentligen tycker jag inte man ska låta sig begränsas för mycket av hur eldstaden ser ut. Gillar man en typ av inredning så låter man eldstaden bara “vara där”. Däremot kan man kanske ta upp någon färg eller form från exempelvis kakelugnen. Har den en blå detalj i kaklet så kan det bli fint med någon blå detalj i den övriga inredningen.


COMMENTS ARE OFF THIS POST