close
Låt den gröna fantasin flöda
Hem och villa

Låt den gröna fantasin flöda

Den “växande kreativiteten” skapas utifrån den våg av grönt tänkande som finns runt om i Sverige. Från vilket bränsle vi tankar bilen med via vilken el som ger energi till hemmets lampor till vilken färg vi väljer på soffkudden.  Att tänka utifrån ett grönt och miljövänligt perspektiv blir allt vanligare och viktigare, berättar Maria Torén, VD för Hem & Villa Europa HB och projektledare för Hem & Villa Stockholm och Göteborg.

– I dag vill vi bygga upp hem med energismarta lösningar, snålspolande toaletter och byta till mer energieffektiva fönster. Miljötänket har blivit något av en hygienfaktor. Numera tar konsumenterna för givet att det finns en miljöaspekt inkluderad i mer eller mindre varje inköp, särskilt när det gäller större investeringar till hemmet. Även frågor som rör uppvärmning och hur det kommer se ut i framtiden blir allt viktigare.

Den gröna tråden

Årets Hem & Villa-mässa bjuder på såväl miljövänliga lösningar för byggmaterial, uppvärmning, verktyg och vitvaror som hållbar inredning. Bland annat visas ett helt miljömärkt kök på mässans köksutställning. Det är ett energisnålt kök där allt går att återvinna och den gröna tråden finns med in i minsta detalj. Temat täcker med andra ord in hela miljöperspektivet men återfinns även i valet av årets färg pantone, en smaragdgrön kulör som ofta dyker upp i inredningen.

– Vi går allt mer ifrån de helvita hemmen och vågar satsa på att både bli mer personliga och inreda i färg. Grönt är helt klart den stora färgen som syns i alla nyanser. Detta matchas med metalliska toner som koppar, mättade gula nyanser och lugna naturfärger. Även blått, gärna klara kornblå färger, ser vi en del av och kommer starkt framför allt under nästa år, säger Maria Torén.

Vanlig hederlig furu

Det miljösmarta och naturnära återkommer också på materialfronten, där trä har slagit igenom ordentligt på inredningssidan. Redan för några år sedan fick vi upp ögonen för detta gröna material. Och det är inte de exklusiva träslagen vi väljer i första hand utan snarare de som tillhör den lite billigare kategorin. Vanlig hederlig furu är på tapeten igen, berättar Maria Torén. Förutom val av material är det också viktigt att det inte är transporterat långaväga ifrån.

Inspiratörer på plats

Precis som tidigare medverkar ”Arga Snickaren” Anders Öfvergård för att ge tips och coaching inför hemmafixandet. Självklart finns även barnens favoritdesigner Isabelle McAllister på plats som inspiratör. I området Miniinredarna får barnen utlopp för sin kreativitet och kan skapa sina egna drömrum i form av tittskåp. I år kommer också den folkkära Tv-kocken Leila Lindholm, som inte bara bjuder på matinspiration. I höst lanseras hennes nya inredningsbok och hon öppnar upp sin pop up-store på mässan där besökaren kan botanisera bland köksprylar med retrokänsla.

 

[iconbox_top title=”Öppettider” icon=”Alert_2.png”]Öppettider Hem & Villa Göteborg 24-27 oktober

Torsdag kl 11.00-19.00

Fredag kl 10.00-18.00

Lördag kl 10.00-18.00

Söndag kl 10.00-17.00[/iconbox_top]

 

Här hittar du ett fullständigt program »

Hitta till hem och villa »


COMMENTS ARE OFF THIS POST