close
Uppvärmning: Kombinera smart
Pellets - Solenergi - Solvärme - Värmepump

Uppvärmning: Kombinera smart

Att kombinera olika energikällor kan vara ett smart sätt för dig som vill värma upp ditt hus mer klimatvänligt. Vilken kombination du ska välja beror på vilka förutsättningar du har från början och hur bekväm du vill vara.

Framförallt för de svenskar som bor i något av landets dryga en halv miljon hus som värms upp med direktverkande el finns det mycket miljö och pengar att spara genom att kombinera olika värmekällor. Lars Åbom, ordförande i Pelletsförbundet och installatör av olika värmesystem rekommenderar alltid att man kombinerar ett lågtemperatursystem (som bergvärme eller solfångare) med ett högtemperatursystem (som pellets eller ved).

‒ Solfångare och värmepump innebär att du kan leva billigt medan pellets och ved garanterar att du slipper frysa de dagar det är riktigt kallt, förklarar han.

För dig som vill slippa direktverkande el men inte är beredd att installera vattenburen värme föreslår Lars Åbom att du installerar en pelletskamin för att värma upp huset och kombinerar denna med solfångare på taket för att få tappvarmvatten.

‒ Om du har en öppen planlösning och placerar pelletskaminen centralt får du det varmt i större delen av huset men du behöver kanske en eldriven handdukstork i badrummen, säger han. Fördelen med pelletskamin framför ved är att den sköter sig själv, har högre verkningsgrad och skräpar inte. Solfångarna ger gratis varmvatten från april till oktober.

Satsa på vattenburet

Ett kombinationspaket med pelletskamin och solfångare kostar under 100 000 kronor att installera. Pelletskaminen betalar sig på tre år och solfångarna på fem till sex år.

Det bästa enligt Lars Åbom är dock att passa på att installera vattenburen värme när du ändå planerar att göra en lite mer omfattande renovering. En konvertering behöver inte kosta mer än cirka 100 000 kronor för ett villa på 150 kvadratmeter.

‒ Det kostar cirka 7 000 kronor per element som du ersätter inklusive ledningar och rör. Men då får du en jämnare och mer behaglig värme i hela huset.

Med vattenburen värme behöver du en vattenmantlad pelletskamin, som är något dyrare än den luftburna, och en ackumulatortank. Eller så kan du välja bergvärme, om du vill slippa hanteringen av pellets eller ved.

Det finns idag även nya smarta kombinationslösningar med solvärme och bergvärme, som kanske framförallt lämpar sig för lite större hus på 200‒250 kvadratmeter, med en större energianvändning.

I en solvärmedriven värmepump till exempel förvärms den ingående luften från borrhålen till värmepumpen med hjälp av solfångarna från cirka fem upp till drygt 30 grader. Det ger värmepumpen en verkningsgrad på 7,6 jämfört med cirka 3 för andra värmepumpar.

Ett sådant hybridsolvärmesystem kostar mellan 200 000 och 250 000 kronor att installera, inklusive allt.

 

Foto: Pelletsförbundet


COMMENTS ARE OFF THIS POST