close
Sol
Investeringsstödet för solel kan tas bort
Sol

Investeringsstödet för solel kan tas bort

Bättre villkor för solceller minskar behov av stöd, anser Energimyndigheten som nu föreslår att investeringsstödet för solel till villor och bostadsrättsföreningar kan slopas.

Regeringen planerar att satsa totalt 1,4 miljarder kronor på solel under de kommande åren. Men enligt en ny rapport från Energimyndigheten behövs inte det.

– Summan gör det möjligt att betala ut stöd för de innestående ansökningarna som i augusti uppgick till 4 300 ansökningar motsvarande 600 miljoner kronor. Därefter skulle stödet alltså kunna prioriteras om, säger Daniel Friberg som skrivit rapporten.

Istället föreslås att investeringsstödet till villor och bostadsrättsföreningar tas bort eftersom det redan finns flera styrmedel för den som vill satsa på solel. Bland annat påpekar Energimyndigheten att rot-avdraget går att använda vid installation. Sedan årsskiftet finns även en skattereduktion som ger 60 öre per kilowattimme för den el man säljer till nätet. Priserna på solceller har också sjunkit kraftigt på senare år. Pengarna som skulle gått till investeringsstödet menar man istället kan fördelas till andra målgrupper som företag och lantbruk, de är fortfarande i behov av stöd för att investeringen ska betala tillbaka sig under solcellernas livstid.


COMMENTS ARE OFF THIS POST