close
Vad ska man tänka på inför köpet av ny kamin?
Brasvärme

Vad ska man tänka på inför köpet av ny kamin?

Idag finns ett stort utbud av kaminer och ugnar, med eller utan skorsten, stående eller hängande, i täljsten eller plåt.

Mest populära är braskaminer i plåt och täljsten. Plåtkaminen passar till exempel bra i mindre fritidshus som stått kalla ett tag och där man snabbt vill ha upp värmen. Den tyngre täljstenskaminen ger inte samma intensiva värme, men håller å andra sidan temperaturen jämnare och längre. Den ackumulerar mer värme och påminner om en kakelugn.

– Oavsett vilken kamin du väljer är det viktigt att tänka på vilket rum den ska placeras i, säger Bertil Svedberg, Brasvärmeföreningen. Rummets storlek är avgörande för vilken typ av kamin du ska ha. Kontrollera att placeringen uppfyller kraven för ventilation, brandsäkerhet och bärighet. För tyngre ugnar kan golvet behöva förstärkas. Hur ska skorstenen dras och hur ser det ut med takstolarna. Har du exempelvis ett sadeltak* kan skorstenen bli väldigt hög om kaminen placeras så att skorstenen kommer upp genom taket vid takfoten.

Tänk också på att en stor kamin kräver en stor eld och är rummet för litet kan det helt enkelt bli för varmt. Satsa gärna på värmefläktar som driver värmen runt i huset.

Tänk på det här innan du väljer eldstad

Ta reda på om kaminen du valt kräver bygglov eller bygganmälan i din kommun och tänk på att alla installationer måste godkännas av en skorstensfejare. Välj en modern rent brännande kamin med CB-teknik, (Clean Burning).

Det finns även Svanenmärkta kaminer där kraven för utsläpp och tillverkning är ännu hårdare. När du väl bestämt dig, se till att anlita fackhandel.

– Det är viktigt att det är en fackman som installerar eldstaden enligt tillverkarens anvisningar, menar Bertil Svedberg. Han ser lätt förutsättningarna för ett lyckat montage av kamin och skorsten. Tänk på att använda torr ved i lämplig storlek. Är klabbarna för stora blir det ingen fart, är de för små kan elden bli explosionsartad. En trend vi ser är att den yngre generationen gärna vill lära sig mer om hur man eldar rätt.


COMMENTS ARE OFF THIS POST