close
Hittat hem i Hässelby
Case

Hittat hem i Hässelby

Familjen Jogensjö drömde om större ytor utanför storstan. När de hittade One Tonne Life-huset till försäljning, en energisnål villa i förorten, föll alla bitarna på plats.

Projektet One Tonne Life fick stor uppmärksamhet när det lanserades. I projektet skapades ett klimatsmart hus i Hässelby för testfamiljen Lindell som under tiden de fick bo i huset sänkte sina utsläpp från 7,3 koldioxid per år och person till 1,5 ton. Tre år efter att projektet avslutades har pilotprojektet nu inspirerat andra till att leva mer klimatsmart. Idag bor familjen Jogensjö i huset som nu blivit deras drömhem.

Det började med att familjen, som består av Tina och Jon och ett barn, ville flytta ut från stan och bo större. Av en slump hittade de en annons om att huset nu var ute till försäljning och bestämde sig för att åka ut och titta på det. Och det var kärlek vid första ögonkastet. Men det var inte de energismarta lösningarna som lockade i första hand.
– Jag hade hört talas om huset och projektet tidigare men vi var inte på jakt efter något energismart hus egentligen, berättar Tina. Från början tyckte vi framförallt att det var väldigt fint. Det kändes på en gång när vi kom hit att ’här vill vi bo’. I efterhand har vi insett vilka fördelar det är med alla energismarta lösningar. Eftersom vi alltid tänkt mycket på miljö och hållbarhet och har försökt leva resurssmart så bor vi verkligen helt rätt nu.

Integrerade lösningar

Villan är utrustad med en rad lösningar för att dra ner på förbrukningen, bland annat en webbaserad elmätare för kontroll över elförbrukningen. Det finns även 95 kvadratmeter stora solcellspaneler på fasad och tak där överskottet säljs till familjens elleverantör.
– Det är riktigt häftigt att vi kan producera vår egen el. Alla tekniska och energismarta lösningar är på många sätt väl integrerade i huset. Vitvarorna hörs knappt och man tänker inte direkt på att det är snålspolande lösningar. Med det här huset blir det så tydligt att det går att bo i ett helt vanligt hus som också är klimatsmart. Alla myter om att leva miljövänligt, i någon liten jordkula, kommer på skam, säger Jon

De tekniska lösningarna i huset hjälper till stor del att hålla en låg energiförbrukning och hållbar livsstil. Men det finns även en del saker i vardagen som bidrar, till exempel att inte ha hålla en lägre inomhustemperatur, att duscha kortare och att släcka lampor när de inte används. Mycket av det vanorna hade familjen dock redan med sig från det tidigare boendet i lägenheten.
– Att bara leva i ett sådant här hus är mycket vunnet. Kan man sedan anpassa sin vardag och ändra somliga vanor är det ju ännu bättre, menar Jon.

Valt bort bil

Det som många blir förvånade över är att familjen inte har någon bil. Till en början fick de låna en laddhybrid under en period men nu är det bara cykel som gäller, året om.
– Även fast vi bor i en villaförort behöver vi faktiskt ingen bil i vardagen, det är något som sticker ut här där de flesta nästan har två bilar. Men vi cyklar till affären och till jobbet. Faktum är att det faktiskt går fortare många gånger att ta sig till arbetet under rusningstid med cykel än med bil och kollektivtrafik, säger Jon.

Husets design med de stora fönstren bidrar till känslan av att vara nära naturen. Utanför finns det en lagom stor trädgård där en odling nu har påbörjats. För tillfället finns där en kryddträdgård och blommor men planen är att börja odla bär, potatis och grönsaker framöver, berättar Tina.


COMMENTS ARE OFF THIS POST