close
El
Hemautomation – smart helhetslösning för hemmet
El

Hemautomation – smart helhetslösning för hemmet

Allt fler får upp ögonen för möjligheten att styra sitt hem med smarta teknik-lösningar och trenden går allt mer åt kombinerade system för att på ett smidigt och snabbt sätt dra ner energiförbrukningen.

Det senaste inom hemautomation (tekniken för att styra hemapparatur såsom belysning och vvs) är att fler möjligheter för helhetslösningar numera erbjuds och att systemen går åt scenariostyrning. Om du kommer hem från jobbet på eftermiddagen kanske du till exempel vill ha en viss typ av belysning och gärna slå på radion genom att trycka på en knapp där dessa inställningar har förinställts för att passa behovet till just den tiden på dygnet. Om du ska städa kan du välja ett annat inprogrammerat scenario så att det tänds överallt och dammsugaren går igång. Reser du bort under några dagar vill du kanske att det ändå ska se ut som att någon är hemma för att minska risken för inbrott. Då kan du ställa in systemet så att belysning, larm och tv sätts på när någon går förbi eller närmar sig ditt hus, för att ge illusionen av att någon är hemma.

Spara pengar och energi

– Det finns med andra ord möjlighet att hitta system som tar hänsyn till flera delar, berättar Rikard Nilsson, ordförande i föreningen knx Sweden. Med olika lösningar inom hemautomation kan du se till att dessa sätts igång utifrån dina behov, men också att de sätts på när de ska användas eller stängs av helt när de inte är i bruk för att spara energi.

– Alla produkter som står i stand by-läge drar lika mycket energi som hela vindkraften producerar i Sverige. Därför finns det vinster vad gäller både ekonomi och energi med hjälp av dessa system. Det ger en möjlighet för husägare att ta reda på hur deras energiförbrukning ser ut, säger Rikard Nilsson.

Förr var automatisk styrning i första hand inriktat på belysning. Men trenden går nu mot att allt fler företag från olika områden ansluter sig. Nu kan du till exempel få ett meddelande i din tvättmaskin om att filtret börjar bli smutsigt och behöver bytas ut. Eller om du öppnar ditt fönster för att vädra så kan systemet känna av att det inte behöver produceras lika mycket värme och reglerar därmed det i förhållande till temperaturen.

Styr via mobilen

Allt fler konsumenter börjar få upp ögonen för hemautomation. Särskilt bland yngre finns det en större medvetenhet och kunskap om tekniska begrepp, i synnerhet med möjligheterna att ständigt vara uppkopplad via sin smart phone.

– Med de nya applikationer som finns på marknaden kan du styra hela huset från jobbet och anpassa systemen utifrån ditt
behov. Du kan till exempel se när dina barn kommer hem via en kamera eller om du har en äldre förälder kan du via rörelsedetektorer få en indikation på om hemtjänsten har varit där de senaste timmarna, säger Rikard Nilsson.

Se över dina behov

För den som bygger nytt rekommenderar Rikard Nilsson att ta i beräkning vilka behov och vilka olika funktioner du vill ha i ditt hem, som till exempel värmesystem, belysning och larm. Därefter är det ett klokt val att ta reda på vilken leverantör som har möjlighet att leverera en produkt som går att inkludera i hemautomation där de olika delarna kommunicerar direkt med varandra.

– Även om du inte räknar med att få användning för alla lösningar just nu kanske du vill kunna ha det framöver. Vid försäljning ökar dessutom attraktionskraften med ett hus som erbjuder ett helhetskoncept inom hemautomation, säger Rikard Nilsson.

FOTO Whirlpool


COMMENTS ARE OFF THIS POST