close
El
Hårdare krav på produkter med nätverksstandby
Tuffare-krav-för-nätverksstandby
El

Hårdare krav på produkter med nätverksstandby

Ekodesignkraven skärps och produkter med nätverksuppkoppling måste nu dra hälften så mycket el men ändå göra samma jobb.

De nya kraven som skärptes vid årsskiftet innebär att den tillåtna gränsen för hur mycket produkterna får dra i nätverksstandby sänks; från 6 watt (W) till 3 W. När det gäller produkter med hög nätverkstillgänglighet (HiNA – high network availability) sänks gränsen från 12 W till 8 W. För tillverkare, importörer och återförsäljare innebär detta att de, efter den 1 januari 2017, bara får sätta produkter på marknaden som uppfyller de skärpta kraven.

– Målet med ekodesignkraven på dessa produkter är att deras energianvändning ska närma sig nivån som produkter utan nätverksuppkoppling måste förhålla sig till. Idag får de produkterna bara dra 0,5 W i standby-läge, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

Exempel på produkter med nätverksstandby är bland annat konsument- och kontorselektronik som en tv som kopplas upp mot nätet för att ta emot programuppdateringar men också modem, skrivare och nätverksutrustning.


COMMENTS ARE OFF THIS POST