Nya krav för material i dricksvattnet

Boverket skärper sina föreskrifter och allmänna råd gällande material som är i kontakt med dricksvatten, detta gäller både kopplingar, rör och blandare.

De nya reglerna gäller från den 1 juli 2017 och avser bl.a utfällning av bly. Där det nya gränsvärdet är 5µg (mikrogram) per dygn, detta var tidigare 20µg.

Gustavsbergs blandare och produkter inom System Vatette har alltid haft väldigt låga utfällningsnivåer och nästa alla våra produkter har sedan flera år klarat de nya nivåerna för emission.

Läs mer om de nya kraven här >

 • Permalink Gallery

  Länsförsäkringar Uppsala förebygger vattenskador med Vatette vattenfelsbrytare

Länsförsäkringar Uppsala förebygger vattenskador med Vatette vattenfelsbrytare

Hösten 2016 erbjöd Länsförsäkringar Uppsala några av sina kunder att få en Vatette Vattenfelsbrytare installerad. Syftet med projektet var att se om vattenfelsbrytaren minskar stora och kostsamma vattenskador och ökar tryggheten för kunderna.

Framtidens toalett är här – styr med en fjärrkontroll

Framtidens badrum står för hygien, komfort, hållbarhet och en innovativ design. Nu kommer duschtoaletten ViClean-L från Villeroy & Boch till Sverige, som kombinerar en vägghängd toalett med en klassisk bidé.

– Duschtoaletten har varit en populär produkt i Japan länge och det har bara varit en tidsfråga innan den kommer hit. I dag ser vi att den blir allt mer populär i Europa, och det finns ett växande intresse här hemma i Sverige också, säger Rebecca Duvemyr, PR & Communication Manager på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Kombinerar design och funktion

Duschtoaletten är en innovation där toalett och bidé möts. Med ViClean-L har de italienska designerna Daniel Debiasi och Federico Sandri kombinerat funktion med en design inspirerad av naturen. Det justerbara duschmunstycket kan ställas in för en behaglig vattenstråle och temperatur. Med en enkel fjärrkontroll kontrollerar användaren toalettens funktioner.

– Det medföljer en liten fjärrkontroll som fästs på väggen. Med hjälp av den kan du spola så som du önskar – men självklart finns också den klassiska spolknappen för den som önskar.

Komfort för alla

Med en dold anslutning för vatten och ström möter ViClean-L badrummets krav på modernitet såväl som estetik. Toaletten har dessutom en integrerad LED-belysning med nattfunktion. Den elektroniska duschtoaletten är användarvänlig och gör den dagliga hygien enklare och mer bekväm.

– Rengöring med vatten ger en mer skonsam behandling av känslig hud och minskar användningen av papper. Dessutom är det ett mycket bra stöd för personer med nedsatt rörlighet.

Hygienic Flush blir standard hos Gustavsberg

Gustavsbergs spolteknik Hygienic Flush har blivit oerhört populär och blir nu standard på toalettsortimentet. Det är en revolutionerande spolteknik som ökar hygienen i badrummet och gör det lättare att städa.

– Efterfrågan på Hygienic Flush har ökat stadigt ända sedan vi först lanserade tekniken för ett par år sedan. Det är helt enkelt rätt läge att ta steget fullt ut att göra Hygienic Flush till standard, säger Rebecca Duvemyr, PR & Communication Manager på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Med en öppen spolkant elimineras alla smutsfällor och den smarta spolningen gör effektivt rent ända upp till den tunna, lättstädade hygienlisten. Det minimerar dessutom behovet av rengöringsmedel och underlättar renhållningen och gör att toalettstolen håller sig ren och fräsch längre.

Ett bredare sortiment

I samband med att Hygienic Flush blir standard på Gustavsbergs toalettsortiment breddas nu utbudet av både vägghängda och golvstående modeller med tekniken. Sedan tidigare har Gustavsberg även presenterat den nya designserien Estetic formgiven av Jon Eliason, även de modellerna kommer med Hygienic Flush.

– Med en öppen spolkant kommer man åt att städa överallt och toaletten spolar ända upp till kanten. På så vis håller sig skålen ren längre och du behöver använda mindre rengöringsmedel.

Gustavsberg kommer även fortsättningsvis att erbjuda toaletter med traditionell spolkant.

Hygienen framförallt

För många är toalettstolen det tråkigaste att städa i badrummet, det är svårt att komma åt bakom stolen och det finns många skrymslen där smuts kan fastna. Men de senaste åren har toaletten utvecklats och nya innovationer underlättar jobbet.

– Vi ställer allt högre krav på hygienen men vill lägga allt mindre tid på att städa. Genom att ha en toalett med öppen spolkant och kanske dessutom en vägghängd modell kan du spara mycket arbete på underlättad städning.

Gustavsberg erbjuder även den smutsavstötande ytbehandlingen Ceramicplus som tillval på utvalda serier. Den smutsavstötande ytan minimerar smuts som fastnar tackvare att vattnet pärlar sig på ytan och tar med sig smuts och kalk när det rinner av. Den smuts som ändå fastnar får inte fäste och är lätt att torka av.

 • Permalink Gallery

  2 av 3 svenskar upplever att energieffektiva produkter är dyrare

2 av 3 svenskar upplever att energieffektiva produkter är dyrare

Allt fler ser de hållbara och ekonomiska fördelarna med att minska energiförbrukningen i hemmet. Så många som 9 av 10 svenskar uppger att de försöker energieffektivisera sina hem, exempelvis genom att släcka alla lampor eller att byta till en miljösmartare energikälla. Men tyvärr upplever många att energieffektiva produkter är dyrare än andra alternativ.

Det visar en undersökning som badrumsföretaget Villeroy & Boch Gustavsberg har låtit genomföra via undersökningsföretaget Novus.

– En enkel åtgärd som du kan göra för att minska energiförbrukningen hemma är att byta till energieffektiva blandare i både badrum och kök. Det är ett lika billigt alternativ som en traditionell modell, men sparar både pengar och miljö från dag ett, säger Rebecca Duvemyr, PR & Communication Manager på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Energismart badrum viktigare för äldre

Endast var femte respondent i åldersgruppen 18-29 uppger att det är viktigt att badrummet är energieffektivt. Det är hälften så många som i åldersgruppen 65-79 år. För den yngre målgruppen är design och pris betydligt viktigare än vad det är för äldre.

– Det är oroande att de unga prioriterar design och pris framför energieffektivitet i badrummet, när vi vet att miljö är en viktig fråga för unga vuxna. Det beror sannolikt på att de tror att pris och hållbarhet står i motsatts till varandra, men sanningen är helt tvärtom, säger Rebecca Duvemyr.

Bostadsrättsförening sparade 800 000 kr på tre år

Brf Uddevallahus 11 bytte ut alla sina blandare till energieffektiva blandaren Nautic från Gustavsberg under 2006. Föreningen består av 267 lägenheter. Bara under det första året sparade föreningen 272 600 kronor, och på tre år hade de sparat 801 000 kronor.

– Våra energieffektiva blandare är utrustade med smarta vatten- och energisparfunktioner med komfortläge på både flöde och temperatur. Det innebär ett lägre flöde och temperatur som standard, med möjlighet till bonusflöde och bonustemperatur genom att lyfta spaken. Det är ett smart alternativ som bevisligen också ger en långsiktig verkan, säger Mattias Hermansson, produktchef på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Fakta om undersökningen

Undersökningen har genomförts av marknadsundersökningsföretaget Novus under perioden 13-18 januari 2016. 1031 respondenter svarade på undersökningen i hela Sverige och urvalet är kvinnor och män i åldern 18-79 år och är representativt för parametrarna kön, ålder och region.

 • Permalink Gallery

  Var tredje svensk har drabbats av en vattenskada – Förhindra vattenskador med nya vattenfelsbrytaren

Var tredje svensk har drabbats av en vattenskada – Förhindra vattenskador med nya vattenfelsbrytaren

System Vatette lanserar vattenfelsbrytaren som förhindrar vattenskador genom att bevaka hela husets tappvattensystem. Vattenskador är ett vanligt och kostsamt problem. Enligt en färsk undersökning som Villeroy & Boch Gustavsberg har låtit genomföra uppger var tredje svensk att de någon gång har drabbats av en vattenläcka, och en tredjedel av de vattenskadorna har bedömts som omfattande.

– Drygt hälften av alla vattenskador i villor och fritidshus orsakas av kall- och varmvattenrelaterade skador. Med vattenfelsbrytaren kan vi bidra till att färre drabbas av vattenskador, säger Björn Rydetorp, produktchef för System Vatette.

Lika viktig som jordfelsbrytaren för elsystemet

Många vattenskador kan undvikas genom att installera en vattenfelsbrytare. Vattenfelsbrytaren övervakar hela kall- och varmvattensystemet, inklusive ansluten utrustning såsom beredare och diskmaskiner. Den avslöjar inte bara stora läckor, utan även mindre allvarliga läckage i form av rinnande toalettstolar eller droppande kranar. Den upptäcker även de dolda läckagen där rördragningen inte är synlig.

– Vattenfelsbrytaren är en form av försäkring som enkelt och effektivt förebygger en vattenskada. Den stoppar vattentillförseln vid läckor och fungerar på samma sätt som en jordfelsbrytare på elsystemet, säger Roger Andersson, chef skadeförebygg på Dalarnas Försäkringsbolag, ett av Länsförsäkringsbolagen.

60 000 drabbas varje år

Varje år drabbas omkring 60 000 hem av en vattenskada. De kan vara kostsamma och besvärliga för den som drabbas. Varje skada innebär också en stor miljöpåverkan genom koldioxidutsläpp som sker vid sanering, transporter och återuppbyggnad av ett skadat utrymme.

– Vatette vattenfelsbrytare kan identifiera både stora flödesläckage och små droppläckage. Vid detekterat läckage larmar vattenfelsbrytaren och stänger av vattentillförseln, den är dessutom väldigt användarvänlig säger Björn Rydetorp.

Vattete vattenfelsbrytare

Vattenskador vanligast i köket

Antalet vattenskador i kök ökar och är nu fler än våtrumsskadorna. En av anledningarna är att det idag finns allt mer utrustning i köket som ansluts till tappvattensystemen. Kyl och frys med inbyggd ismaskin och kolsyrat vatten är exempel på nya typer av riskfyllda installationer.

Många skador orsakas av rör som är gamla och slitna. Men även nya installationer läcker, därför fyller en vattenfelsbrytare en lika viktig funktion i nya som gamla hus.

– Vatettes vattenfelsbrytare är intressant. Inte bara för att själva produkten har ett högt fokus på användarvänlighet, utan även för att ett i VVS-branschen välkänt varumärke kommer in i denna produktgrupp. Vi tror att det kommer vara en av framgångsfaktorerna för att öka kännedom om just vattenfelsbrytare inom VVS-branschen, avslutar Roger Andersson.

3 tips för att förebygga vattenskador

 1. Installera en vattenfelsbrytare som regelbundet kontrollerar ditt tappvattensystem inklusive all inkopplad utrusning och som stänger av vattnet vid ett detekterat läckage.
 2. Om du inte har en vattenfelsbrytare, stäng alltid av huvudkranen när huset står tomt mer än ett dygn. Låt gärna en granne eller anhörig att titta till din bostad om du reser bort.
 3. Tänk på att alltid använda och installera provade och typgodkända produkter och anlita auktoriserad VVS-installatör.

Fakta om undersökningen

Undersökningen har genomförts av marknadsundersökningsföretaget Novus under perioden 22-29 oktober 2015. 1019 respondenter svarade på undersökningen i Sverige. Urvalet är kvinnor och män i åldern 18-79 år. Urvalet är representativt för parametrarna kön, ålder och region.