Köket står för mycket av husets energiförbrukning men här kan du spara en hel del energi med rätt medel och insatser. En bra start är att se över vad du har för utrustning. Moderna vitvaror har uppgraderats till betydligt energisnålare varianter. Med hjälp av energimärkningen kan konsumenter numera vägledas till att göra grönare val och välja produkter med lägre energianvändning. De flesta vitvarorna som säljs idag är i energiklass A, därför har energimärkningen nu uppdaterats och antalet energiklasser har utökats med tre nya klasser: A+, A++ och A+++.
Sedan den första januari 2015 visar till exempel energimärkningen på ugnar energieffektiviteten på skalan A+++ till D, där A+++ är effektivast. Köksfläkten är något som drar en hel del energi. Nu är det krav på att även de ska energimärkas. Den grönaste pilen på märkningsetiketten, A+, visar vilka köksfläktar som är de mest energieffektiva på marknaden just nu. Utöver energimärkningen har många av kökets vitvaror har även ekodesignkrav på sig. Kraven gäller energieffektivitet och bra funktion vilket innebär att det bara får tillverkas och säljas produkter som klarar dessa krav. Även köksfläktarna har fått ekodesignkrav, vilket gäller bra ljus, energianvändning i standby/off-mode och begränsat luftflöde. För köksfläktar blir det också märkning på hur effektiv fettfiltrering och belysning är samt hur mycket ljud fläkten avger.
Kontrollera temperaturen i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Frosta av frysen när det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen. Se till att kylen och frysen har täta dörrar eller luckor. Anslut diskmaskinen till kallvattnet. Då värmer diskmaskinen själv upp vattnet i diskmomentet och sista sköljningen och du sparar 20-30 % energi.
1
2
3
Att satsa på trämaterial som inte kommer från hotade skogar är bra miljöval. Luckor och väggar bör målas med miljövänlig färg och lack. Idag finns det flera miljömärkta kök att välja på. I ett Svanenmärkt kök har man enbart använt trä från skogsbruk där man tar hänsyn till det naturliga ekosystemet och där den biologiska mångfalden bevaras. Det finns extremt låga formaldehydhalter i spånskivorna och att restprodukterna som blir över vid tillverkningen används till uppvärmning. Träskivor är tillverkade energisnålt och miljöanpassat och plasterna har inte några hälso- eller miljöfarliga tillsatser. Alla kemiska produkter som lacker och färger ska ha ett minimalt innehåll av lösningsmedel och andra miljö- och hälsofarliga ämnen. Metallerna saknar tungmetallbeläggningar. Köket har även genomgått hårda tester kring hållbarhet, styrka, säkerhet och stabilitet. Det finns även Svanenmärkta bänkskivor, köksskåp, hyllor och golv.
Hur du använder din köksutrustning är även det av stor vikt för energiförbrukningen. Välj gärna matlagning på spisen före ugnen då det är betydligt mer resurskrävande jämfört med kastrullkokning. Koka med lock, det ger mer effekt och mindre energi går åt. Om du dessutom stänger av plattan några minuter innan maten är färdig kan du spara ytterligare energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent. Undvik att ha på köksfläkten längre än nödvändigt då den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft. Var också noga med att spara på vattnet. Lägg tallrikar, kastruller och annan disk i blöt. Att skölja av i rinnande vatten är ett onödigt slöseri av dyrbara droppar.
Du står inne i mataffären, med kundkorgen redo. Men vad ska då ner i den? Potatis tillhör de mest klimatvänliga livsmedlen när det gäller kolhydrater, jämfört med ris som är en riktig klimatbov. Även frilandsodlade grönsaker som rotfrukter och lök är bra val så lägg ner ett gäng morötter, palsternackor och lite lök. När du är klar med grönsakerna kan du ta en sväng förbi hyllan med baljväxter. Ärtor, bönor, linser och kikärter är mycket klimatsmart och ger låga utsläpp när de odlas. Det fungerar också som ett trevligt tillbehör eller ett gott vegetariskt alternativ. Känner du inte för en helt vegetarisk middag orsakar gris och kyckling betydligt lägre utsläpp av växthusgaser än nötkött. Den goda måltiden sköljs så klart ner med gott, rent vatten direkt ur kranen. Till dessert då? Choklad är mångas favorit men kakaoodlingar sliter hårt på miljön. Samma sak gäller med kaffe, som är ett av världens mest besprutade livsmedel. Mörk choklad är dock bättre än mjölkchoklad. Välj gärna rättvisemärkt och ekologiskt.
Hemma och dags att sätta igång middagen. Att laga mat kan kräva en hel del energi. Men det finns knep att ta till. Använd en vattenkokare för att koka upp vattnet till potatisen, det är mer energibesparande än att göra det på spisen. Då potatisen väl kokar i kastrullen är det viktigt att använda lock. Det kan spara upp till 70 % av energiförbrukningen. Om du dessutom stänger av plattan några minuter innan maten är färdig kan du spara ytterligare energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 %.
Har du kycklingen i frysen? Ta ut den i god tid och låt den tina i kylen. Ugnen drar mycket el så sätt in maten direkt i stället för att värma upp ugnen först. Tänk på att inte använda köksfläkten längre än nödvändigt. Den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft.
Skrapa av tallrikarna innan du ställer in dem i diskmaskinen och kör maskinen när den är full. Vid handdisk bör sköljning i rinnande vatten undvikas. Maten ska vara kall när den ställs in i kyl eller frys. Varm mat tvingar aggregaten att jobba i onödan. Blev det rester över? Värm måltiden i mikron, det är ett mer energieffektivt alternativ för uppvärmning av en liten portion mat.
1
2
3
4
5
6
7
8
Visste du att …
... det är inte alltid bra att köpa närproducerat. När det inte är säsong för tomater i Sverige är det mer klimatsmart att köpa friodlade tomater från Spanien än växthusodlad i Sverige eftersom växthus kostar mer energi än transporten från Spanien.
Svenskare än någonsin- det är Wood’s avfuktare i nya SW-serien som bygger vidare på våra mångåriga överlägsna testvinnare. Konstruerad, formgiven och byggd i Sverige, med svenska komponenter för hela Europa!
Med ny teknik och HFC-fritt kylmedium möter vi EU:s kommande miljödirektiv redan idag. Svenskbyggda SW-serien är helt enkelt kraftfullare, effektivare, miljövänligare och slitstarke än någonsin förr.
Maskingatan 2–4,
441 39 Alingsås
Kontaktperson: Cecilia Krabbe Erixon
Marknad & Kommunikationsanvarig
Telefon: 031 – 761 36 10