close
Gör smarta val
Marbodal Kök
Badrum - Köket

Gör smarta val

I dag finns det flera smarta lösningar till kranar och duschmunstycken som kan hjälpa dig minska vattenanvändningen och energiförbrukningen i hemmet.

Genom att byta ut kranarna mot mer resurssnåla kranar kan man nästan halvera energianvändningen för varmvatten.

– Beroende på användningsområde och behov går det att använda sig av flera finurliga lösningar. Till exempel kan man byta ut kranmunstycket mot en perlator eller sparlator. De ger samma komfort men sparar vatten eftersom de blandar in luft i vattenstrålen, säger Anders Hallberg, avdelningen för energieffektivisering på Energimyndigheten.

Vattensparande funktioner

Det finns i dag blandare som anpassar förbrukningen efter det verkliga behovet. Handtaget går automatiskt tillbaka till ett energisparläge med både lägre temperatur och lägre flöde. Till exempel kan du hitta blandare utrustad med så kallad Eco-tap, en vattensparande teknik som innebär att blandaren automatiskt återgår till förinställt flöde när man släpper spaken. Andra modeller har funktioner som möjliggör spärrning av varmvatten vid önskad maxtemperatur och möjlighet att begränsa flödet om man vill spara på vattnet.

På marknaden kan man även hitta kranar utformade utifrån miljöfrågor, till exempel köksblandare märkta med EcoSafe som tar hänsyn till energi- och vattensparteknik i blandarna och transport och energiförbrukning i fabriken. Du kan också hitta kranar som är märkta med ESS, Energy Saving System. Funktionen bygger på att kallvattenzonen på kranen har utökats och att inget varmvatten förbrukas om du inte själv vrider kranen till varmvattenzonen.

Behåll komforten

Vilket duschmunstycke du använder kan göra stor skillnad för din vattenanvändning. Ett snålspolande munstycke kan ge cirka 6 liter vatten per minut. Samtidigt som vattenmängden minskar halverar du kostnaden för den energi som du värmer vattnet med.

– En vanlig missuppfattning är att energisnåla kranar och duschmunstycken inte skulle ge samma känsla av komfort. Men görs det på ett bra sätt med rätt munstycken och bra design kan du både spara energi och behålla komforten, vilket så klart är minst lika viktigt, menar Anders Hallberg.

Om du är osäker på hur mycket vatten din dusch gör av med per minut kan du testa den genom att mäta hur lång tid det tar att fylla ett litermått. Fem sekunder motsvarar cirka 12 liter/minut.

Av Anneli Hidalgo


COMMENTS ARE OFF THIS POST