close
Gör en hållbar badrumsrenovering
Badrum & Kök

Gör en hållbar badrumsrenovering

Sugen på att renovera ditt badrum i vår? Vi ger dig tipsen som både gör det snyggt och klimatsmart.

Gör en plan för det nya badrummet

Börja med att tänka igenom vilka behov ditt nya badrum ska fylla och vilka förutsättningar, ekonomiska och storleksmässiga, du har att utgå ifrån. Tänk till exempel igenom placeringen av vitvaror så att du har svängrum och att det är enkelt att städa. För att hämta inspiration finns det idag en uppsjö av bilder på Instagram och Pinterest och mängder av tips och idéer i diverse bloggar. Även företag och branschorganisationer har bra information om kostnader, riktlinjer och energibesparing. Sedan några år tillbaka har till exempel kraven på tätskikt skärpts eftersom det visat sig att flytande och rollande tätskikt visserligen varit vattentäta men inte lika ångtäta. Har man en golvbrunn från före 1990 är det också viktigt att byta den om man renoverar eftersom kraven ser annorlunda ut idag.

Gör också en budget och en tidsplan, oavsett om du ska göra det mesta av arbetet själv eller anlita hantverkare. Behöver du till exempel flytta på golvbrunnen, avloppet och toaletten får du räkna med att det kostar mer. Även golvvärme, spotlights i taket och tvättmaskin kostar mer. Sedan påverkar förstås valet av kakel och inredning slutsumman. Utnyttja ROT-avdraget som innebär att du betalar 30 procent av hantverkarnas arbetskostnad. Varje år kan du göra avdrag upp till 50 000 kronor, beloppet som får dras av gäller per fastighetsägare.

Dokumentera arbetet

Kom ihåg att dokumentera arbetet med bilder, spara alla kvitton, be om att få alla garantisedlar, monterings- och skötselanvisningar, våtrumsintyg (som är ett intyg på att badrummet är gjort enligt branschreglerna) och gör en slutbesiktning av utfört arbete tillsammans med entreprenören och kvalitetsansvarig. Kontrollera att hantverkarna du anlitar har försäkring, innehar F-skattesedel och en godkänd branschtillhörighet. Ofta kan man hitta auktoriserade hantverkare på branschorganisationernas hemsidor. Elarbeten i badrum måste alltid utföras av en fackman.

Satsa på bra material

Välj hållbara naturmaterial med lång livslängd som tål vatten och fukt, ofta kakel och klinker, till väggar, golv och tak. Du ska också snabbt kunna ventilera ut fuktig luft. Två byggekologiska sätt att få ett fuktsäkert badrum på är att fuktsäkra väggarna i mineraliska material eller förhindra vattenexponering på väggarna genom att använda glas.

Det är också viktigt att materialet och produkterna du väljer är utprovade tillsammans i ett system. Gamla våtrumsmattor och golvbrunnar som inte passar ihop med de nya produkterna bör bytas ut. Om några väggar eller tak ska målas bör du välja färg som är Svanen- eller EU-blommanmärkt.

Välj energisnåla produkter

I badrummet kan du med rätt produktval och med rätt beteende snåla in en hel del på vattnet och därmed energikostnaderna. Genom att byta ut kranarna mot mer resurssnåla kranar kan man till exempel spara så mycket som 20 procent vatten utan att påverka komforten. Det finns många olika blandare och kranar med smarta och genomtänkta funktioner som gör att inte mer vatten än nödvändigt används. Vanliga ettgreppsblandare i tvättställ ger ljummet vatten när handtaget är riktat rakt ut medan nya blandarna ger kallt vatten i samma läge. För att få ljummet eller varmt vatten måste du föra handtaget åt sidan.

Du kan också byta ut gamla munstycken mot vattensparande, perlator eller sparlator. Bra perlatorer ska ge samma komfort som innan, men sparar vatten eftersom de blandar in luft i vattenstrålen redan vid låga flöden. Det finns även beröringsfria, sensorstyrda blandare som ger komfort, bättre hygien, funktionalitet och kan också spara vatten och energi. Vilket duschmunstycke du använder kan också göra stor skillnad för din energiförbrukning. Ett snålspolande munstycke kan ge cirka sex liter vatten per minut. Samtidigt som vattenmängden minskar halverar du kostnaden för den energi som du värmer vattnet med.

Svedbergs tvättställ

Satsa på en energisnål blandare. Foto: Svedbergs

Idag är i princip alla toaletter på marknaden snålspolande, vilket gör att man sparar upp till fyra liter vatten per spolning. Innan man sätter in en ny toalettstol är det dock en god idé att först undersöka om rören passar till, särskilt i äldre fastigheter. Det finns även toaletter med urinseparering om du har eget kretslopp.

Valet av vitvaror, tvättmaskin och torktumlare, ska naturligtvis vara med så hög energiklass på energimärkningen som möjligt. En ny tvättmaskin gör t ex av med ungefär hälften så mycket el som en 10 år gammal maskin. En torktumlare drar cirka 4 gånger så mycket el som en tvättmaskin, och ett torkskåp drar ännu mer. Det finns idag torktumlare med inbyggd värmepump vilket gör att värmen kan användas två gånger. Innan du bestämmer dig för badkar, fundera över hur ofta du kommer att använda det så dessa slukar mycket energi.
Beteendet i badrummet är förstås sedan A och O. Stäng till exempel av vattnet när du tvålar in dig och ta lite kortare duschar så sparar du energi.

Belysning är A och O

I badrummet är det viktigt med bra belysning. Den ska både kunna skänka lugn och ro och vara praktiskt och upplysande när man speglar sig. Den ska också vara anpassad till våtutrymmen. Helt vattensäker är armatur med skyddsklass IP44. Mest energisnålt är det med LED-lampor, de håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el.

Återvinn & återbruka

Idag är utbudet på ekologisk och hållbar småinredning, som korgar, mattor och handdukar, i affärerna stor, men det allra bästa är att tänka återbruk och begagnat. Hitta ett unikt badrumsskåp på den lokala loppisen, ta fram nål och tråd och laga de där fina, men trasiga, handdukarna eller köp en matta via hemsidor som Blocket och Refurn. Tänk också på att göra på samma sätt med det som du inte vill ha längre. Glöm inte heller att lämna överblivna färgrester och byggavfall till återvinningsstationen. Och använd dig av miljömärkta förbrukningsvaror i ditt fina nya och mer energismarta badrum!

Ballingslöv

Blanda gammalt och nytt. Fynda möbler och inredning på loppis för en mer personlig prägel och satsa på fin förvaring med korgar och vackra flaskor till badrummet.

Husmorstips

    1. Byt ut dina rengöringsmedel mot citronsåpa. Effektivt, miljövänligt, enkelt och med en god doft.
    2. Rengör toaletten med vinäger, låt verka ungefär en timme innan du spolar. För extra styrka, blanda i bakpulver.

Trender 2016

  • Lampor med väggfästen
  • Sten
  • Metall
  • Gröna växter
  • Dramatiska färger

Källa: inredning online

Svedbergs


Gröna växter i badrummet är en het trend. Badrum från Svedbergs.

För mer information och inspiration:

bkr.se
golvbranschen.se
elsakerhetsverket.se
boverket.se
trendenser.se


COMMENTS ARE OFF THIS POST