close
Glödlampan släckt för gott
Belysning

Glödlampan släckt för gott

Redan i december 1879 kom den första glödlampan, uppfunnen av amerikanen Thomas Edison (1847–1931). 135 år senare har den släckts för alltid.

Skälet är att glödlampor drar onödigt mycket energi och belysning står för mer än en femtedel av hushållselen i Sverige. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten blir värme. Just därför fasar alla EU-länder ut glödlampan i flera steg, berättar Pär Westlund på Energimyndigheten. De lampor som finns i butik får säljas tills de tar slut.

Den 1 september 2012 levererades de sista glödlamporna. Minskningen motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor. Den vanliga glödlampan kan ersättas med lågenergilampa, halogenlampa eller LED-lampa.

– Några saker kan vara bra att känna till om lågenergilampan som är det vanligaste alternativet menar Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen. Dels måste de lämnas till återvinning, dels har de som går att dimmasämre färgåtergivning än glödlampor. De blir rödare och har inte samma varma färg som en vanlig glödlampa, vilket gör att hjärnan uppfattar ljuset som mer grått.

Återvinning

Lågenergilampan innehåller en liten mängd kvicksilver, vilket är en förutsättning för att den ska fungera. Samtidigt minskar den de totala utsläppen av kvicksilver i miljön.

– Vårt mål är att minska energianvändningen och få en mindre miljöbelastning, menar Pär Westlund. Att fasa ut de gamla glödlamporna är ett väldigt bra sätt att minska energiåtgången inom belysningsområdet. Alla lampor skall källsorteras och lämnas till en bemannad kommunal återvinningsstation.

– Följ de instruktioner som finns på Kemikalieinspektionens hemsida. Går en lampa sönder, måste du vara försiktig, särskilt om lampan är varm eftersom gasformigt kvicksilver lätt tas upp vid inandning. Använd inte dammsugare som bidrar till att sprida gasen och vädra i cirka 30 minuter. Är lampan kall behöver du inte vädra.

Läs mer

På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om energieffektiv belysning, bland annat finns det en sammanfattning av tidningen Godnatt glödlampa som skickades ut som bilaga med Sveriges morgontidningar i slutet
av 2011. På sidan finns även en mobilapplikation om belysning för nedladdning. Med appen Lampguiden kan du få hjälp att hitta rätt typ av belysning och lampor, samtidigt som du kan spara både pengar och miljö.
Av Charlotte Phalén


COMMENTS ARE OFF THIS POST