close
Från slitet radhus till modernt ekohus

Från slitet radhus till modernt ekohus

Anders och Maries radhus från 1968 fick sig en total eko-makeover. Det energislukande, gamla huset förvandlades till ett energismart ekohus utan kompromisser på snygg design, komfort och sunda materialval.

När jag kliver in i farstun till Anders Hallström och Marie Öhmans radhus i Vallentuna är det bara några veckor efter att byggdammet sopades bort och de sista bitarna föll på plats. Renovering blev nyligen klar, en tre år lång resa. När familjen flyttade in var huset från 1968 välbehållet men med det mesta i originalskick och en del fallfärdiga delar var det i skriande behov av en uppfräschning.

Anders jobbar sedan många år tillbaka med mässor och projektutveckling inom hållbart byggande. Han hade därmed både skapat kontakter i branschen och gjort omfattande research om vilka miljövänliga produkter som fanns på marknaden. Men han hade hittills inte sett något exempel på en renovering där alla aspekter – från energieffektivisering till hållbara materialval och estetik – togs med. Då uppstod idén att genomföra ett sådant projekt själv, en komplett ekorenovering.

– Jag ville se vad som var möjligt att göra med vårt gamla radhus och framför allt vad vi kunde göra själva, samtidigt som vi skulle bo i huset. Går det att göra allt på egen hand och inte minst, är det möjligt att få det både snyggt och miljövänligt?

Energiinspektion hittade värmeläckage

Det första som gjordes var en energiinspektion av huset. Den visade att den stora energiboven var vinden, som tilläggsisolerades. Sedumtak lades på vissa delar av taket för ytterligare isolerande effekt. Det fanns även problem med värmeläckage vid fronten kring ytterdörren, vilket kunde lösas med hjälp av en tillbyggnad på husets framsida. På köpet fick familjen en ny entré och ett extra rum. Den nya delen är dessutom byggd enligt passivhusstandard. Alla fönster i huset byttes ut till Svanenmärkta 3-glas energifönster. Huset behövde även en mer effektiv uppvärmningslösning än den direktverkande elen. Familjen bestämde sig för en luftvattenvärmepump kombinerat med vattenburen golvvärme. Ytterligare värme kommer från en braskamin i vardagsrummet och en skorstensfri eldstad. I köket sitter en liten fläkt under ett av skåpen som sprider värme. Anders visar mig också en värmeväxlare som sitter under badkaret och återanvänder värmen från bad- och duschvattnet.

Ekosmart kök

Ett av de rum som var i stort renoveringsbehov var köket. Både luckor och belysning höll på att ramla av. Även här var miljö, design och naturnära material viktigt. Familjen valde ett komplett kökskoncept framtaget enbart ur miljösynpunkt. Bland annat är stommarna är i biokomposit och bänkskivan är av ett återvunnet material gjort på spill från porslin och aska. Kyl och frys har energiklass A+++ och över den energisnåla induktionshällen sitter en energisnål köksfläkt. Köket har också en kokande vattenkran istället för en vanlig blandare. 100 grader varmt vatten fyller snabbt kladdiga kastruller, spolar rent stekpannor och dryckesflaskor.

Köket innan renoveringen. Foto: Privat.

Köket innan renoveringen. Foto: Privat.

Hela familjen i det nya, miljösmarta köket. Foto: Hemköp/Stefan Nilsson.

Hela familjen i det nya, miljösmarta köket. Foto: Hemköp/Stefan Nilsson.

Design och materialval viktigt

Anders har lagt ner mycket tid på att hitta material som sticker ut och leverantörer som ligger i toppskiktet inom respektive segment. Till köksgolvet – liksom köksväggarna – valdes ClayStone. Ett naturmaterial av lera och kisel som spacklas och poleras för att efterlikna till exempel marmor eller sandsten. Den ljusa stenen på väggar och golv passar perfekt till de köksluckorna i mörkbrunt trä. Golvvalet på övervåning och nedervåningens vardagsrum föll på ett miljövänligt trägolv med karaktär. Istället för raka, traditionella brädor följer de trädets naturliga kurvor. På så sätt utnyttjas maximalt med virke och resultatet blir ett vackert och unikt golv som ger liv åt rummet.

Hållbart golv med karaktär. Foto: Daniel Söderberg/Greenpix.

Hållbart golv med karaktär. Foto: Daniel Söderberg/Greenpix.

Målarfärgen har varit en annan hjärtefråga. För Anders och Marie var det viktigt att välja lerputs och äggoljetempera. Det var de två mest miljövänliga alternativen och som rent estetiskt passade deras stil. Samtidigt finns det utmaningar att arbeta med dessa typer av material, berättar Anders. Köksbordet, där vi sitter med varsin kopp kaffe, är nyligen målat i en mörkbrun färg av äggoljetempera och har fått en liten repa. Äggoljetempera kan nämligen ha en rätt lång sättid då ytan är känslig för stötar och repor, men när den väl satt sig så är det en oerhört beständig färg. Att bara måla över en skadad yta är dock väldigt svårt om det inte görs direkt, det blir genast en annan nyans varpå hela ytan kan få målas om ifall man inte är försiktig och då försvinner ju stora delar av miljöpoängen.

Inga avkall på bekvämligheter

Anders ville även utforska vissa element i den klassiska villadrömmen. Var det möjligt att ha en del bekvämligheter utan att det medförde för stor påverkan på klimatet?

– Ett spabad och en bastu till exempel, fungerar det ihop med ett hållbart mål? Vi bestämde oss för att försöka hitta de mest energisnåla varianterna. Nu har vi en badtunna på uteplatsen. Även om det är en lyxprodukt ska det vara den mest energisnåla på marknaden. Det är inte heller den mest vräkiga modellen utan en mindre variant som räcker precis för oss i familjen.

Riva ut inte alltid bäst

En totalrenovering där miljö står i fokus betyder inte alltid att det gamla bör rivas ut. Att slita upp gamla material kan nämligen frigöra emissioner av skadliga ämnen. Inför installationen av golvvärme skulle de riva ut de gamla plastmattorna från 70-talet. De innehåller ofta PVC som avger skadliga ämnen i form av mjukgörare och klorparrafiner. Men när Anders och Marie började riva ut dem var de svartfärgade undertill. Eventuellt rörde det sig om svartlim som innehåller asbest.

– Det bästa alternativet hade då faktiskt varit att bygga över plastmattan och stänga inne emissioner från limmet. Men eftersom vi skulle ha golvvärme var det tyvärr inte ett alternativ, förklarar Anders.

En annan aspekt är att man ur miljösynpunkt bör se över vilka delar som faktiskt kan bevaras. Om planen är en miljövänlig renovering råder Anders också till att fundera på vad målsättningen är och vad materialet ska användas till.

– Tänk över vad du vill uppnå med att välja en miljövänlig produkt och vad som är miljövänligt för dig. Handlar det om minimal klimatpåverkan eller giftfria material? Kom också ihåg att det i slutändan även ska vara funktionellt.

Solceller till våren

Det mesta av renoveringen är klart förutom några sista justeringar och lite nya projekt, som att installera solceller och solpaneler på taket. Planen är att det ska ge ca 3 000 kWh per år och bör täcka in uppladdning av hybridbilen, förse huset med varmvatten under sommaren och värma poolvattnet. Det gamla elsystemet ska också bytas ut och familjen ska att testa lite olika smarta lösningar som automatiserar till exempel belysningen.

Utmaningar längs vägen

Att bo i ett hus som renoveras med tre små barn är inte det lättaste projektet och kommer med ovälkomna överraskningar. Bland annat drabbades familjen av en mindre katastrof lagom till Anders och Maries bröllop. Installationen av den vattenburna golvvärmen drog ut på tiden. Plötsligt stod de utan uppvärmning mitt i vintern och en påföljande vattenläcka.
Men det har så klart också varit en spännande resa, inte minst för Anders själv.

– Att få testa nya smarta lösningar som en kokande vattenkran och se vad man har för användning av dem i praktiken har varit roligt. För mig som är intresserad av både miljö och design har det varit ett drömprojekt att få måla upp en vision och steg för steg se det förverkligas.


COMMENTS ARE OFF THIS POST