close
Fler svenskar köper smarta energiprodukter till hemmet
El - Elanvändning - Hållbart Hemma

Fler svenskar köper smarta energiprodukter till hemmet

Allt fler svenskar skaffar smarta produkter för energihantering till sina hem. Andelen hushåll som investerat i smarta energiprodukter till hemmet beräknas uppgå till 5,6 procent i år och förväntas nå 19,5 procent år 2025, enligt statistik från Statista.

Under vinterhalvåret blir många av oss i Sverige påminda om hur mycket det kan kosta att hålla våra bostäder varma. Enligt Eurostat kommer drygt fyra femtedelar av den totala energianvändningen i Europeiska hushåll från värme och varmt vatten.

Samtidigt tvekar många att stänga av värmesystemet hemma för att spara pengar. En orsak är att det reagerar långsamt. Det är förståeligt att inte vilja återvända till ett kallt hem, bara att behöva vänta på att värmen ska värma upp den. Det finns dock många smarta lösningar för att minska energin som behövs för att värma ditt hem. Att minska onödig energikonsumtion kan dessutom leda till besparingar och är bra både för plånboken och miljön.

En växande marknad

Smarta energilösningar för hemmet ger energi- och kostnadsbesparingar och kan även påverka komforten hemmavid. Mer än 7,5 miljoner hem i Europa har någon form av uppkopplad klimatenhet enligt undersökningsföretaget Delta-EE. Genom att använda smarta IoT-produkter som kan styra temperaturen baserat på variabler likt lokala väderprognoser, geofencing och om fönster är öppna eller stängda kan stora mängder energi sparas. Användning av smarta termostater kan spara upp till 31 procent av ett hushålls uppvärmning enligt siffror från företaget Tado som tillverkar smarta produkter för klimatkontroll hemma.

– Pandemin har fått oss att spendera mer tid hemma. Det har gett människor mer tid att investera i sina hem, inte minst när det kommer till smarta tekniker. Människor tar chansen att uppgradera sina hem samtidigt som det innebär att man sparar in på energikostnaderna vilket blir en win-win-situation, säger Christian Deilmann, medgrundare och produktchef för Tado.

 

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST